ENERGI

Rehabiliterer PEX

28. aug. 2001 - 07:00

– Cable Cure er svaret i byer og tettbygde strøk. Der det vil koste svært mye å grave opp de gamle kablene. Andre steder legger vi ikke skjul på at det er bedre å bytte ut på gamlemåten, uttaler prosjektingeniør Trond Eide prosjektingeniør hos Eidsiva Energinett i en pressemelding.

Fra 1996 til 1999 var han med på å introdusere den amerikanske oppfinninga i Norden, som produktsjef i firmaet Ensto HøinessAS, som på den tiden hadde agenturet for Cable Cure.

Senere ble dette overdratt til det svenske entreprenørselskapet Elektro Sandberg AB. Eide er i dag prosjektingeniør i Eidsiva Energinett AS, og er i tillegg konsulent på Cable Cure i Norge.

Vanntre-skader

Vanntreproblemer er ofte årsaken til kabelhavari i eldre PEX-kabler, noe mange everk har fått konstatert, etter å ha sendt inn kabelprøver til Sintef Energiforskning (Sefas) i Trondheim. Vanntre er mikroskopiske sprekkdannelser i PEX-isolasjonen, og dette fører til dårlig holdfasthet i kabelen, som igjen skaper usikkerhet for nettselskapene.

Det som skjer når den silikonbaserte Cable Cure-væska presses inn mellom kordellene i kabelens hele lengde (gjerne 500-700 m), er at den etter en tid diffunderer inn i den aldrede PEX-isolasjonen, og reagerer med vannmolekyler som finnes i vanntrærne.

På den måten rehabiliteres isolasjonen, og man får en betydelig bedre og ikke minst sikrere isolasjon. Elektro Sandberg AB gir 10 års garanti på rehabiliterte kabler.

– Jeg er ikke i tvil om at levetidsforlengelsen vil være minst 20 år, sier Eide.

Gode målinger

– Den siste tiden har vi fått på bordet målinger og tilstandsrapporter om rehabiliteringsarbeid som ble utført for snart sju år siden, og testresultatene er svært positive, men vi er ennå i startgropa her hjemme.

Tyskerne har seks team som kontinuerlig reiser rundt og sprøyter den spesielle silikonvæska inn i problem-kabler. I Norden er det snakk om 40.000 meter med kabel som har vært igjennom samme operasjon. 10–12 norske selskap har så langt prøvd ut Cable Cure.

– Jeg har god tro på at det vil bli langt flere i tiden som kommer. Jeg har kalkulert kostnadene med å bytte ut jordkabler i en by som Fredrikstad. Det koster mellom 600 og 900 kroner meteren. Med innsprøyting vil meterprisen ligge rundt 200 kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.