ENERGI

Rehabiliterer PEX-kabler

23. aug. 2001 - 14:50

– Cable Cure er svaret i byer og tettbygde strøk. Der det vil koste svært mye å grave opp de gamle kablene. Andre steder legger vi ikke skjul på at det er bedre å bytte ut på gamlemåten, sier Trond Eide. Eide er prosjektingeniør i Eidsiva Energinett AS på Lillehammer, og er i tillegg konsulent på Cable Cure i Norge. Fra 1996 til 1999 var han med på å introdusere den amerikanske oppfinningen i Norden som produktsjef i firmaet Ensto Høiness AS.

Vanntreproblemer er ofte årsaken til kabelhavari i eldre PEX-kabler, noe mange energiverk har fått konstatert. Det som skjer når den silikonbaserte Cable Cure-væsken presses inn mellom kordellene i kabelens hele lengde, er at den etter en tid diffunderer inn i den aldrede PEX-isolasjonen, og reagerer med vannmolekyler som finnes i vanntrærne. På den måten rehabiliteres isolasjonen, og man får en betydelig bedre og ikke minst sikrere isolasjon.

Sammen med Sverre Hvidsten fra Sintef Energiforskning i Trondheim skal Eide holde foredrag om diagnostisering og rehabilitering av PEX-kabler på messen Everk 2001.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.