KRAFT

Regnet verdt 4,4 milliarder

De store nedbørsmengdene den siste tiden har gitt flom på Østlandet, men også et voldsomt tilsig i kraftmagasinene. Her elva Gausa ved fylkesveg 255 ved Bødal i Vestre Gausdal
De store nedbørsmengdene den siste tiden har gitt flom på Østlandet, men også et voldsomt tilsig i kraftmagasinene. Her elva Gausa ved fylkesveg 255 ved Bødal i Vestre Gausdal Bilde: Scanpix
Stein Jarle Olsen
14. juni 2011 - 08:06

Det voldsomme regnværet som blant annet har ført til flom på store deler av Østlandet den siste uken er ikke bare dårlige nyheter.

Rekord

Fra 6. juni til i går har nemlig tilsiget til kraftmagasinene vært på hele 11 terawattimer (TWh), opplyser NVE til Dagens Næringsliv.

Det er ny ukesrekord, og en stor andel av et gjennomsnittlig årlig tilsig på cirka 120 TWh.

– For den uken som ligger bak oss har vi fått nesten ti prosent av et årlig tilsig. Med dagens priser på rundt 40 øre per kilowattime så har dette en verdi tilsvarende 400 millioner per TWh, sier hydrolog Erik Holmqvist i NVE til DN.

Må eksportere

Med andre ord: Nedbøren den siste uken kan gi kraft for 4,4 milliarder kroner.

– Det høye tilsiget vil nok føre til at Norge åpner for eksport igjen. Enten må man sende vannet forbi og få flomtap, eller selge til utlandet og få betalt for det, sier Holmqvist.

Den høye nedbøren gjorde at strømprisen hos Nord Pool Spot falt fra cirka 42 til 38 øre fra fredag til søndag.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.