DOKTORGRADER

Regner ut «Eksotiske» opsjoner

En opsjonskontrakt kan man betrakte som en forsikring mot visse hendelser i finansmarkedet, og som aktør kan man enten tegne en forsikring (kjøpe) eller skrive ut en forsikring (selge).

Kompliserte kontrakter benevner man eksotiske, og slike kontrakter leder som regel til en kompleks matematisk formulering som krever avanserte løsningsmetoder og utstrakt bruk av datakraft.

Dahl har ønsket å finne simuleringsmetoder som er hurtigere enn de som benyttes i dag. Dette leder til at man kan finne et mer nøyaktig svar ved bruk av samme beregningstid på en datamaskin. Problemstillingen har nært slektskap med numerisk integrasjon i mange dimensjoner, og resultatene av arbeidet kan derfor brukes også i andre anvendelsesområder.

Arbeidet kan gi bedre forståelse og utbredelse av eksotiske opsjonskontrakter i finansmarkedet ved at finansinstitusjoners dataprogrammer for å håndtere eksotiske opsjonskontrakter blir bedre.

Avhandlingen har tittelen «Numerical Analysis and Stochastic Modeling in Mathematical Finance / Numerisk analyse og stokastisk modellering i matematisk finans». Arbeidet er utført ved Institutt for matematiske fag, NTNU, med professor Helge Holden som hovedveileder og førsteamanuensis Fred Espen Benth, Universitetet i Oslo, som medveileder. Arbeidet er finansiert av Storebrand Kapitalforvaltning og Norges forskningsråd.

Lars Oswald Dahl er sivilingeniør (1995) fra Fakultet for fysikk og matematikk, Norges tekniske høgskole, og har disputert for graden dr.ing. Han er ansatt i Storebrand Kapitalforvaltning.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.