Regjeringskvartalet: Avgjørelsen utsatt til over nyttår

UTSATT: Fornyingsminister Rigmor Aasrud forteller at regjeringen må vente til over nyttår før den beslutter hva som skal skje. Fortsatt er både rehabilitering og riving mulige alternativer. Aasrud sier hun fortsatt ikke har mottatt tilstrekkelig dokumentasjon til at regjeringen kan ta en beslutning. ¿ Halvparten blir misfornøyd uansett, sier statsråden. Arbreidene med å finne, rense og sikre regjeringspapirer har tatt lang tid. Først for kort tid siden begynte Statsbygg de virkelige arbeidene med byggene. Det ser fortsatt stygt ut på innsiden. (Bilde: Joachim Seehusen)
BRANN: I sjette etasje i R4 slo flammene ut etter eksplosjonen. Politiet har senere funnet at en varebil som ble rammet av eksplosjonen hadde en motorsykkel i varerommet. Den hadde bensin i tanken og det skal ha forårsaket brannen i sjette etasje, forteller Statsbyggs Jan Fagerheim. (Bilde: Joachim Seehusen)
BRANNSKADER: Brannskader ser alltid ille ut, men de var her begrenset til et lite område i sjette etasje i R4. (Bilde: Joachim Seehusen)
SIKRET: Statsbygg hadde avsluttet arbeidet med å legge sikringsfilm på alle rutene kort tid før ekskplosjonen. Det sikret at ikke vinduene ble smadret, og reduserte sikkert skadeomfanget. (Bilde: Joachim Seehusen)
KAOS: Det råder fortsatt en form for kaos på innsiden. Skadene ser fryktelige ut, men skal kun gjelde lette konstruksjoner. De bærende konstruksjonene er stort sett uskadde. (Bilde: Joachim Seehusen)
RYDDING: Etter at viktige regjeringspapirer er sikret blir det tid til opprydding. Den er nå godt i gang. (Bilde: Joachim Seehusen)
FINANSDEPARTEMENTET: Fra taket av R4 ser Finansdepartementet pent innpakket ut. (Bilde: Joachim Seehusen)
STYGT: Skadene i inngangspartiet til Høyblokka er store og det ser lite pent ut. (Bilde: Joachim Seehusen)
S-BLOKKA: I Grubbegata, rett overfor R4 ligger S-blokka. Også den later til å ha en sterk grunnkonstruksjon, men innvendig ser det styrgt ut. (Bilde: Joachim Seehusen)
FLYTTET: I R4 rammet eksplosjonen hardt. Denne betongbjelken i inngangspartiet er flyttet tre til fire millimeter. (Bilde: Joachim Seehusen)
BESKYTTET: Muren som går opp ved siden av inngangspartiet i R4 har tatt en stor del av kreftene. Uten denne ville skadene sannsynligvis vært enda større. Bjelken på forrige bilde ligger bak denne muren. (Bilde: Joachim Seehusen)
VINDUSLAGER: Lasse Kwetzinsky fra Statsbygg viser et rom i Y-blokka som er brukt til å lagre restene av mer enn 300 vinduer som venter på restaurering. Alle merket og samlet. (Bilde: Joachim Seehusen)
LITE SKADD: Av de byggene som ligger nærmest eksplosjonsstedet er Y-blokka minst skadd. Vindene ble sprengt ut men ellers er det forbausende få skader. Deler av Y-blokka brukes nå av både Statsbyggs byggeledelse og av Departementenes Sikkerhetssenter. (Bilde: Joachim Seehusen)
LØSE HIMLLINGSPLATER: I S-blokka må løse himlingsplater støttes opp for ikke å rase ut. (Bilde: Joachim Seehusen)
RYDDIG: Kun noen ytterst få steder har arbeidet kommet så langt at det ser ryddig ut. (Bilde: Joachim Seehusen)
VINDUER: Nær sagt over alt kan man finne vinduer som er sprengt ut. Sikkerhetsfilm hindret at farlige glassplinter ble spredt. (Bilde: Joachim Seehusen)
BØYD: Dørrammer i aluminium har hatt lite å stå imot med. Trykkbølgen var for sterk. (Bilde: Joachim Seehusen)
LØSE VEGGER: Veggplater, selv tilsynelatende kraftige, er bent og knekt. (Bilde: Joachim Seehusen)
FORELDET: Selv om deler av tekniske installasjoner ser tilsynelatende uskadd ut er det gammelt. Alt av sllike må fornyes hvis byggene skal renoveres. (Bilde: Joachim Seehusen)
RYDDER: Det er mye igjen før ryddearbeidene er ferdige. (Bilde: Joachim Seehusen)
RÅBYGG: Nå skal byggene tilbakstilles til råbygg. Alt innvendig skal bort. Her er det parkett i S-blokka som fjernes. (Bilde: Joachim Seehusen)
PROSJEKTILER: Denne skaphengselen har rast gjennom luften som et prosjektil før den boret seg inn i en vegg. Kun flaks at ingen personer stod i veien da den kom. (Bilde: Joachim Seehusen)
GLASS: Også glassplinter har rast gjennom luften. Her en som ville gitt store skader om den traff et mennesker og ikke en vegg. (Bilde: Joachim Seehusen)
  • byggbilder

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå