KRAFT

Regjeringens eneste vindpark

RØDGRØNT SAMARBEID: Fornyingsminister Heidi Grande Røys (SV) og Vågsøy-ordfører Roger B. Silden (Ap) tar sammen første spadetak for vindparken Mehuken 2 ytterst i havgapet I Sogn og Fjordane. Dette er den eneste vindparken som er påbegynt i denne regjeringsperioden. Foto: Kjetil Malkenes Hovland
RØDGRØNT SAMARBEID: Fornyingsminister Heidi Grande Røys (SV) og Vågsøy-ordfører Roger B. Silden (Ap) tar sammen første spadetak for vindparken Mehuken 2 ytterst i havgapet I Sogn og Fjordane. Dette er den eneste vindparken som er påbegynt i denne regjeringsperioden. Foto: Kjetil Malkenes Hovland Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
10. aug. 2009 - 14:35

MÅLØY: Det blåser som alltid friskt ved Stadt. På fjelltoppen Mehuken øser regnet ned. Noen vindturbiner titter av og til frem fra den massive tåken. Nå skal de få selskap av flere.

– Her dukker møllene opp fra tåka. Det er trolsk. Nesten som bestilt, sier rådgivende ingeniør Ragnar Hagen iført gul anleggsjakke og med en hvit hjelm på hodet som vern mot regnet.

Åtte vindmøller

Byggestarten for vindparker er ikke hverdagskost i Norge. Ikke en eneste vindpark er bygget i Stoltenberg II-regjeringen. Inntil i dag.

De åtte vindturbinene som settes opp i Måløy fra og med i dag utgjør den eneste vindparken som er påbegynt i Norge i denne regjeringsperioden.

ØNSKER VIND: - Det er viktig med flere vindparker på land for også å mestre vind til havs, sier Heidi Grande Røys. Foto: Kjetil Malkenes Hovland
Første spadetak ØNSKER VIND: - Det er viktig med flere vindparker på land for også å mestre vind til havs, sier Heidi Grande Røys.

Første spadetak

Etter noen korte taler tar ordfører Roger B. Silden og fornyingsminister Heidi Grande Røys (SV) tak i en spesialbygget dobbeltspade og tar sammen det første spadetaket for Mehuken 2 i Måløy, ytterst i havgapet ved Stadt i Sogn og Fjordane.

– Lykke til med utvidelsen! Det er viktig med flere vindparker på land for også å mestre vind til havs, sier Heidi Grande Røys.

De fem turbinene som står her fra før ble satt opp i 2001 og leverer om lag 12 GWh strøm per år. Dette skal nå bli til 65 GWh, nok strøm til 3250 husstander.

Lokal oppslutning

– Denne parken ble aldri påklaget. Det har vært stor lokal oppslutning, sier Olav Rommetveit i Kvalheim Kraft.

– Møllene har vært positive for kommunen, også for turistnæringa. Vi klarer ikke å se på dette som farlige greier, sier Silden.

Selskapet bygger vindparken Mehuken på vegne av eierne Vardar og Østfold Energi. Kvalheim Kraft fikk tilsagn på inntil 93 millioner kroner i støtte fra det statlige foretaket Enova i desember i fjor. Totalkostnaden for Mehuken 2 er på 250 millioner kroner.

Større turbiner

Det settes opp åtte Enercon-turbiner med effekt på 2,3 megawatt (MW). Navhøyden blir på 65 meter, og rotoren er 71 meter i diameter, noe som betyr at turbinene er noe større enn de 50 meter høye turbinene som alt er plantet på fjellet Mehuken ytterst i Vågsøy kommune.

Mehuken 2 skal drives av selskapet Zephyr, som er eid likt av Vardar, Dong Energy og Østfold Energi.

Vil bli testområde

Byggstarten for Mehuken 2 kommer samtidig som Måløy prøver å bli nasjonalt testområde for vindturbiner til havs. Vestavind Kraft, som er eid av en rekke energiselskaper på vestlandskysten, har søkt NVE om konsesjon til å sette opp tre testområder for havturbiner. Selskapet har også søkt om konsesjon for en fullverdig offshore vindpark utenfor Stadt.

Teknisk Ukeblad kommer tilbake med mer om planene for Måløy-regionen og kampen om å bli Norges «vindhovedstad».

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.