Regjeringen vil realisere CO2-fangst ved Norcems sementfabrikk i Brevik

Regjeringen vil først realisere fangst og lagring av CO2 ved Norcems sementfabrikk i Brevik, men legger også opp til å støtte fangst av CO2 ved Fortums anlegg.

Norcem Brevik
Norcem Brevik Jon Skille Amundsen 2013
21. sep. 2020 - 12:17

– Dette er det største klimaprosjektet i norsk industri noensinne, sier olje- og energiminister Tina Bru (H).

Hun la fram planen sammen med statsminister Erna Solberg (H), klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) mandag.

– Regjeringen foreslår først å realisere fangst av CO2 ved Norcems sementfabrikk i Brevik, skriver regjeringen i en pressemelding.

– Regjeringen legger også opp til å støtte fangst av CO2 ved Fortum Oslo Varmes avfallshåndteringsanlegg i Oslo, men da må dette prosjektet først skaffe tilstrekkelig egenfinansiering og finansiering fra EU eller andre kilder, heter det.

25 milliarder

Samlede investeringer for prosjektet er anslått til å være 17,1 milliarder kroner. Dette inkluderer både Norcem, Fortum Oslo Varme og Northern Lights.

Driftskostnader for ti års drift er anslått til 8 milliarder kroner. Et samlet kostnadsanslag er dermed på 25,1 milliarder kroner.

Prosjektet, som regjeringen har valgt å kalle Langskip, får statsstøtte i tråd med fremforhandlede avtaler. Statens del av disse kostnadene er anslått til 16,8 milliarder kroner.

Månelanding

Investeringsbeslutningen kommer etter hele 13 år med politisk dragkamp, feilslåtte planer, utredninger og utsettelser.

Det begynte i 2007 da daværende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i nyttårstalen lanserte det han kalte «vår månelanding», et fullskala anlegg for fangst og lagring av CO2 på Mongstad. Men dette prosjektet krasjlandet i 2013.

Etter at de borgerlige overtok regjeringensmakten, begynte planleggingen av et nytt prosjekt der CO2-fangst fra industrien sto i sentrum.

.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.