OLJE OG GASS

Regjeringen vil ha fart på oljeutbyggingen

Illustrasjonsbilde, Statfjordfeltet.
Illustrasjonsbilde, Statfjordfeltet. Bilde: Statoil
6. mai 2010 - 12:50
Vis mer

BG Norge AS overleverte torsdag plan for utbygging og drift av Pi-feltet i Nordsjøen. Regjeringen håper på flere planer slik at produksjonen på norsk sokkel opprettholdes.

Petroleumsproduksjonen i Norge har gått jevnt og trutt nedover de siste årene. Oljedirektoratet har gjort det klart at hvis produksjonsnivået skal holdes oppe, må det bygges ut mer på norsk sokkel. Da holder det ikke med bare to planer for utbygging og drift (PUD), som var alt som kom inn i 2009.

– Vi mener det er viktig å holde produksjonsnivået oppe og vedlikeholde verdiskapningen. Det vil gi stabilitet og forutsigbarhet, som igjen er svært viktig for økonomien, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) til NTB.

Han ønsker seg mange flere PUD-er, før det er for sent.

Taktisk

Etter hvert som de store feltene i Nordsjøen går tomme, øker behovet for utbygginger. De gjenværende feltene er så små at det skal flere til for å oppveie produksjonsnedgangen. Selskapene bygger nå ut småfunn som ble forkastet tidligere. Pi-feltet var et av dem. Statoil la prosjektet på hylla etter funnet i 1985.

– Pi er et godt eksempel på en type utbygging vi nå ser komme. Ny kunnskap og forbedret teknologi gjør det mulig å utvinne småfunn. Samtidig er det nå mulig å knytte seg til eksisterende installasjoner, noe som bidrar til å redusere kostnadene, sier statsråden.

I tillegg til små felt vil investeringene i årene fremover omfatte vedlikehold av de store, eldre anleggene.

Pytt pytt

Regjeringen er ivrige etter å få satt utbyggingsplanene ut i livet før det er for sent.

– Vi må finne disse gjenværende pyttene mens det ennå er aktivitet på de eksisterende feltene. Hvis vi ikke kan knytte småfunnene opp mot disse, vil det kanskje ikke lønne seg å bygge ut, sier Riis-Johansen.

Felt som Ekofisk og Troll har fremdeles noen tiår foran seg, men det kan fort gå mange år fra et funn er gjort til et felt er klart for produksjon.

Gass- og kondensatfeltet Pi har utvinnbare reserver på om lag 30 millioner fat oljeekvivalenter. Det er planlagt produksjon fra to brønner. Feltet skal få en undervannsløsning med tilknytning til Armadaplattformen på britisk sektor. Planlagt produksjonsstart er fjerde kvartal 2011.

Arbeidsplasser

De totale investeringene for Pi er beregnet til 2,7 milliarder kroner. I oljesammenheng er det småpenger.

– Vi ser på det som et lite prosjekt, men hadde det vært snakk om en arbeidsplass på land, ville det vært sett på som gigantisk. Vi bør ikke glemme hvor viktig dette er, hvordan dette vil generere mange tusen arbeidsplasser i årene framover. Det har enorm betydning i flere ledd, som for eksempel leverandørindustrien, sier Riis-Johansen.

Torsdag var olje- og energiministeren spesielt fornøyd med at operatøren på Pi er debutant.

– BG Norge leverer sin første utbyggingsplan og bidrar dermed til det mangfoldet vi etterstreber på norsk sokkel, Riis-Johansen. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.