LUFTFART

Regjeringen vil etablere flyingeniørutdanning

– Vi må sikre oss kompetanse innenfor kritiske samfunnsområder, sier statsråden.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sier flyingeniører er kritisk om vi skal få maks effekt ut av våre nye kampfly, maritime overvåkingsfly og helikoptre. Bildet viser en F-35-pilot som går over et F-35 kampfly.
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sier flyingeniører er kritisk om vi skal få maks effekt ut av våre nye kampfly, maritime overvåkingsfly og helikoptre. Bildet viser en F-35-pilot som går over et F-35 kampfly. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB
8. mai 2023 - 09:15

Regjeringen vil etablere en flyingeniørutdanning ved NTNU. I revidert nasjonalbudsjett foreslås det å bruke 5 millioner kroner til 25 studieplasser i året.

– Vi må sikre oss kompetanse innenfor kritiske samfunnsområder, luftfarten er en av disse. Vi vet at både sivil og militær sektor er helt avhengige av flyingeniørkompetanse i årene som kommer, både for å utvikle teknologien videre og tilgang på nok kompetent arbeidskraft, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp).

– I dag finnes det ingen slike utdanninger i Norge. Derfor vil vi bruke penger på å få i gang et utdanningstilbud fra 2024, sier Moe.

Studietilbudet skal være i gang fra og med studieåret 2024/2025.

I meldingen skriver regjeringen at beregninger viser at vi kommer til å trenge minst 20 nye flyingeniører i året.

– Flyingeniører er kritisk om vi skal få maks effekt ut av våre nye kampfly, maritime overvåkingsfly og helikoptre, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Han sier de allerede bidrar med ressurser for å få plass en femte flyfaglinje på Fosen videregående skole, som skal utdanne flere teknikere.

– Men vi trenger også ingeniører. Derfor er denne satsingen for å etablere en flyingeniørutdanning viktig for Forsvaret, sier Gram.

De nye studieplassene blir lagt til Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). Regjeringens forslag innebærer en oppstartsfinansiering på 5 millioner kroner i henholdsvis 2023 og 2024.

Akademikerne streiker utenfor Landbruksdepartementet. Fra mandag trappes streiken opp
Les også

Akademikerne og Unio går ut i streik

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.