OLJE OG GASS

Regjeringen venter lavere oljeinntekter

LENGST NORD: Norne - feltet er fortsatt det oljefeltet som ligger lengst mot nord i Norge. Flere mindre forekomster i området sikrer fortsatt god produskjon på skipet, til tross for atdet har vært i drift i 10 år.
LENGST NORD: Norne - feltet er fortsatt det oljefeltet som ligger lengst mot nord i Norge. Flere mindre forekomster i området sikrer fortsatt god produskjon på skipet, til tross for atdet har vært i drift i 10 år. Bilde: Øyvind Hagen/StatoilHydro
Anders J. Steensen
5. okt. 2007 - 11:36

Mens Norge i år forventes å produsere 2,6 millioner fat olje hver dag, regner Olje- og energidepartementet, OED, med at dette reduseres til 2,5 millioner fat per dag til neste år og i 2009. Dette er det laveste nivået siden 1994.

Oljeprisen ned med 60 kroner per fat

Årsaken til nedgangen er at produksjonen fra de største oljefeltene ventes å avta raskere enn nye felt kommer i produksjon. Samtidig regner OED med at oljeprisen synker fra dagens rekordartede nivå, til en gjennomsnittspris for 2008 på 360 kroner. I revidert nasjonalbudsjett for inneværende år er denne prisen satt til 400 kroner mens den pt. ligger på 420 kroner.

Regjeringen understreker at det er knyttet stor usikkerhet til oljeprisen, men skriver samtidig at etterspørselen etter olje og oljeprodukter vokser raskere enn det produksjonsøkningen fra verdens oljefelt klarer.

Gir full gass

Gassproduksjonen på sokkelen kommer til å øke, i og med at både Ormen Lange og Snøhvit-feltene kommer i produksjon nå i høst. Regjeringen forventer et årsproduksjon på 108 milliarder Sm 3 gass mot 88 milliarder Sm 3 i år.

– Med Ormen Lange og Snøhvit i produksjon vil vi få en betydelig økning i gassproduksjonen på norsk sokkel. Vi forventer en vekst i gassalget også etter 2008, sier statsråd Aslaug Haga i en pressemelding. Gassprisen i dag i spotmarkedet ligger på rundt 1,3 kroner per Sm 3.

Rekordinvesteringer

Investeringene vil fortsatt være på et rekordhøyt nivå i 2008. I budsjettet anslås de totale investeringene å ligge på rundt 120 milliarder kroner.

Regjeringen regner ikke med at dette investeringsnivået vil synke de påfølgende årene.

Skuffer inn mer enn 300 milliarder

I år regner staten med å få inn 319 milliarder kroner. Av dette utgjør innbetalte skatter og avgifter 194 milliarder kroner, inntekter fra Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE – Petoro) bidrar med 112 milliarder og utbytte fra Statoil 14 milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Dette er ytterligere 18 milliarder mer enn hva regjeringen selv anslo i revidert nasjonalbudsjett i mai. Dette skyldes høyere oljeprisforutsetninger, som mer enn oppveier redusert anslag for produksjonen.

For 2008 ventes en kontantstrøm på 302 milliarder kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.