KRAFT

Regjeringen utreder Thorium-bruk

STENGE: Under hetebølgene i 2003 og 2006 måtte 17 kjernekraftverk i Tyskland, Frankrike, Spania, Romania, Slovakia og Tsjekkia redusere produksjonen eller stenge helt. ( Illustrasjonsbilde)
STENGE: Under hetebølgene i 2003 og 2006 måtte 17 kjernekraftverk i Tyskland, Frankrike, Spania, Romania, Slovakia og Tsjekkia redusere produksjonen eller stenge helt. ( Illustrasjonsbilde) Bilde: colourbox.com
Jannicke Nilsen
8. feb. 2007 - 12:40

Norge har noen av verdens største forkomster av grunnstoffet thorium.

Vil ha fakta

Debatten om bruk av kjernekraft til energiproduksjon har skutt fart i hele Europa den siste tiden, og nå følger regjeringen etter. Norges forskningsråd fikk i dag oppgave å nedsette et utvalg som skal se på mulighetene til å ta i bruk Norges store Thorium-forekomster.

- Utvalget som opprettes skal gjennomføre en utredning for å etablere et best mulig faktagrunnlag i forhold til både muligheter og risiko ved bruk av thorium til energiproduksjon på lang sikt, sier olje- og energiminister Odd Roger Enoksen i en pressemelding.

Enoksen har tidligere uttalt at det er uaktuelt for den norske regjeringen «å følge et slikt spor».Økt interesse

Utvalget vil bestå av representanter fra ulike faglige miljøer i Norge og internasjonalt. Bakgrunnen er økt interesse, både fra Stortinget og i samfunnet for øvrig, for å se på mulighetene til å ta i bruk de store thoriumforekomstene vi har i Norge til produksjon av energi, heter det i pressemeldingen.

Utvalget får en leveringsfrist innen utløpet av 2007.

Thorium kan brukes som brensel i kjernekraftverk og har en rekke egenskaper som skiller det fra uran som brukes i dagens kjernekraftverk.

- Foregangsland

Fysikkprofessor Egil Lillestøl ved Universitetet i Bergen og Det europeiske laboratoriet for partikkelfysikk (CERN) har tidligere uttalt at Norge må være et foregangsland og være med på å løse den fremtidige internasjonale energikrisen ved å bygge Thoriumkraftverk.

Lillestøl ønsker at Norge skal bygge et akseleratordrevet kjernekraftanlegg basert på grunnstoffet thorium.

Utredningen skal gjennomføres som et mulighetsstudium basert på en gjennomgang av de norske thoriumressursene og status for de sentrale teknologiske forhold, heter det i pressemeldingen.

Vurdere teknologier

Det står videre: Utvalget skal vurdere aktuelle teknologier for anvendelse av thorium til energiproduksjon og vurdere dette opp mot annen kjernekraftproduksjon.

Utredningen skal også omfatte hvilke utfordringer utviklingen av de sentrale teknologier står overfor, belyse internasjonal interesse for utvikling av thorium som energikilde og gi en vurdering av hvilke forutsetninger Norge har for å delta i en eventuell utvikling av thorium som energikilde.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.