FORSVAR

Regjeringen tillater direktesalg av forsvarsmateriell fra norske bedrifter til Ukraina

Regjeringen tillater direktesalg av forsvarsmateriell fra norske bedrifter til forsvarsmyndighetene i Ukraina. Endringen trer i kraft fra i dag.

Åpner for mer støtte:   Espen Barth Eide (Ap).
Åpner for mer støtte: Espen Barth Eide (Ap). Stian Lysberg Solum
1. jan. 2024 - 16:12

Regjeringen åpner for at norske forsvarsbedrifter kan søke Utenriksdepartementet om eksportlisens for direktesalg av forsvarsmateriell til Ukraina. I en pressemelding opplyser regjeringen at lisens vil gis fra sak til sak.

Under forutsetning av at eksporten blant annet møter krav til verifiserte behov og sluttbrukerkontroll, har regjeringen besluttet å åpne for direktesalg av forsvarsmateriell fra norske bedrifter til forsvarsmyndighetene i Ukraina.

– Denne endringen innebærer at vi ivaretar grunnleggende forsvars- og sikkerhetspolitiske interesser for Norge sammen med våre allierte. Regjeringen bruker en rekke virkemidler for å tilrettelegge for den viktige rollen forsvarsindustrien har i den sikkerhetspolitiske situasjonen vi nå står i, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Regjeringen mener det er viktig at ukrainske myndigheter gis mulighet til å kjøpe det forsvarsmateriellet de har behov for. Direktesalg skal skje under strenge forutsetninger. Den nye ordningen er i tråd med norsk våpeneksportpolitikk, står det i meldingen.

– Donasjoner alene er ikke lenger tilstrekkelig. De praktiske forskjellene mellom Norges militære støtte hittil og direktesalg av forsvarsmateriell er også begrenset, står det i meldingen.

Les også

690 millioner skytes inn for å støtte norsk ammunisjonsproduksjon

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.