SAMFUNNPOLITIKK

- Regjeringen sprekker hvis Kårstø blir utsatt

Truls Tunmo
11. mars 2008 - 07:02

Nå mener stortingsrepresentanten at diskusjonen rundt Kårstø er på ville veier, og serverer en kraftsalve til SV spesielt og regjeringen generelt.

Les: Milliardsprekk og forsinket Kårstø-rens

- Folk kommer til å innse at å satse på Kårstø uten et pilotanlegg, vil være ren galskap. Allerede nå har vi både miljøorganisasjoner og energiselskaper med oss. For eksempel er både Greenpeace og Lyse Energi enige med oss i dette synspunktet, sier Solvik-Olsen.

Dyrt og umoderne

Årsakene til at Frp går i mot et renseanlegg på Kårstø, er flere. Ifølge Solvik-Olsen blir et fullskala-anlegg urimelig dyrt i tillegg til at det blir gammeldags.

- Ja, slik regjeringen har lagt opp til, vil man ende med en teknologisk dinosaur. Et anlegg på Kårstø vil ikke bli bygget med verken forskning eller pilotanlegg i ryggen. Her er det snakk om å gå rett på et fullskala-anlegg fordi regjeringen rir politiske prinsipper i forhold til det de har lovet i Soria-Moria-erklæringen. Dette gjør de fordi de ser at det er eneste mulighet til å få med SV i regjeringen videre, sier Solvik-Olsen.Regjeringskrise

Han tror faren er stor for at regjeringen vil pulveriseres – dersom den ikke fullfører Kårstøs renseanlegg nå.

- Jens Stoltenberg tør ikke annet enn å fullføre Kårstø. Han er redd regjeringen kommer til å rakne hvis ikke dette gjennomføres. Et renseanlegg på Kårstø er så symbolsk viktig, at dersom det nå blir ytterligere utsettelser, så tror jeg det vil føre til en regjeringskrise, sier Solvik-Olsen og ramser opp tre punkter:

  • SV har måttet svelge nederlaget i forbindelse med norske styrker i Afghanistan.
  • SV har måttet svelge problematikken rundt Mongstad.
  • Dersom Kårstø blir utsatt på nytt, vil begeret flyte over hos SV.

- Da er regjeringskrisen et faktum. Og vi kommer uansett til å be om at planene for Kårstø blir skrinlagt. Slik disse planene fremstår i dag, er det både miljømessig, kostnadsmessig og teknologisk galskap, sier Solvik-Olsen.Bredere perspektiv

Han varsler at Frp vil ta initiativet til nok en CO2-debatt i Stortinget.

-Det er på tide å se på CO2-rensing i et mye bredere perspektiv. Det dreier seg både om håndtering, rensing og deponering. Nå må nasjonen se på hvor man best mulig kan legge inn ressurser for å oppnå dette. Vi trenger en nasjonal CO2-håndteringsplan, sier Ketil Solvik-Olsen.-Uheldig bruk av penger

Miljøorganisasjonen Greenpeace har samme oppfatning som Frp når det gjelder et forestående fullskala-renseanlegg på Kårstø.

-Det vil være uheldig bruk av penger, stål og betong å etablere et fullskala-anlegg med dagens teknologi. Et renseanlegg på Kårstø vil kreve 10-20 ganger mer i forhold til tidligere erfaringer når det gjelder CO2-fangst fra kraftverk, sier leder i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen.

Han mener utfordringene rent teknologisk vil bli for vanskelige uten at et testanlegg vil bli tatt i bruk først.

-Dette er en veldig krevende prosess, og den overser den kunnskapen man har om skrittvis, teknologisk fremgang fra andre sammenhenger. Vi vil at det skal brukes penger på klimaløsninger, men da må pengene brukes på en fornuftig måte, sier Gulowsen.

- Ønsketenkning fra Solvik-Olsen

SV-politiker og stortingsrepresentant Hallgeir Langeland fnyser av påstandene fra Ketil Solvik-Olsen.

- Han driver ren ønsketenkning når han mener at vi kommer til å trekke oss ut av regjeringen. Dessuten vil jeg minne ham på at verken Krf eller Venstre vil samarbeide med Frp ved et eventuelt regjeringsskifte. Solvik-Olsen og Frp er i mot alt som har med klima å gjøre, de har ikke interesse av temaet, sier Langeland.

Solvik-Olsen mener et fullskala-anlegg på Kårstø vil bli gammeldags rent teknologisk. Hva mener du?

- Det stemmer ikke. Teknologien finnes, det mangler bare politisk og økonomisk vilje til å gjennomføre dette.

Tore Nordtun (A), medlem i energi- og miljøkomiteen på Stortingen, benekter at regjeringen vil rakne selv om det på nytt blir en utsettelse av et renseanlegg på Kårstø.

- Nei, regjeringen rakner ikke på grunn av slike ting. Vi legger til rette for renseteknologi på gasskraftverket her, og fremdriften går etter oppsatte tidsplaner.

Tror du at SV trekker seg ut av regjeringen dersom det blir en ny utsettelse av renseanlegget på Kårstø?

- Jeg tror ingen ting om SV. Jeg kan ikke spekulere om ditt og datt, sier Tore Nordtun.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.