KLIMA

– Regjeringen skjulte kreftfare ved Mongstad

Krfs energi- og miljøpolitiske talskvinne Line Henriette Hjemdal mener regjeringen har gamblet med folks helse ved å holde Mongstad-rapporten hemmelig.
Krfs energi- og miljøpolitiske talskvinne Line Henriette Hjemdal mener regjeringen har gamblet med folks helse ved å holde Mongstad-rapporten hemmelig. Bilde: GUNNHILD SØRÅS

– Regjeringen har skjult en betydelig kreftfare ved testsenteret på Mongstad. Dette er gambling med folks helse, sier Line Henriette Hjemdal (KrF).

Rapportinnsyn

Fredag vil opposisjonen fremme mistillitsforslag mot olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp). Årsaken er at de mener Stortinget bevisst ble feilinformert om tidspunktet for ferdigstilling av fullskalaanlegget på Mongstad.

Men i rapporten som Riis-Johansen oversendte til opposisjonen etter at de hadde bedt om innsyn i den, kommer det også fram opplysninger om helsefaren ved Mongstadanlegget, skriver Bergens Tidende.

Rapporten viser at regjeringen siden april i fjor har visst at kreftfaren ved bruk av aminer i renseprosessene på Mongstad ikke vil kunne avklares før om tre til fire år.

Ukjent

Amin-teknologi er vurdert som den eneste såkalt modne teknologien til bruk i det fullskala renseanlegget på Mongstad.

– KrF og jeg hadde aldri sagt ja til bygging av amindelen av testsenteret hvis vi hadde kjent til det regjeringen ble varslet om gjennom denne rapporten. Det er ingen på Stortinget som med vitende og vilje gambler med folks helse på denne måten, sier en opprørt Line Henriette Hjemdal.

Regjeringspartiene slår ring om statsråden og avviser all kritikk. Aps nestleder, Helga Pedersen, sier Stortinget har fått all relevant informasjon. Ettersom regjeringspartiene har flertall i Stortinget, vil ikke mistillitsforslaget bli vedtatt. (©NTB)

Les mer om: