MARITIM

Regjeringen oppretter Norges største verneområde til sjøs

Lopphavet, som strekker seg over kommunene Alta, Hasvik og Loppa i Troms og Finnmark, blir nå et vernet område, det største til havs her til lands.

Lopphavet blir Norges største vernede sjøområde. Det blir ulovlig å plassere nye installasjoner på havbunnen og å deponere masse i området. Fisking er fortsatt lov.
Lopphavet blir Norges største vernede sjøområde. Det blir ulovlig å plassere nye installasjoner på havbunnen og å deponere masse i området. Fisking er fortsatt lov. Foto: NRK Beta/Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0
22. juni 2022 - 13:25

– Med opprettelsen av dette marine verneområdet skriver vi et lite stykke historie. Lopphavet har naturverdier som vi skal være stolte av. Her har vi åpne havområder med storslått natur. Vi har også unike korallrev og viktige sjøfuglområder. Dette er naturverdier vi ønsker å bevare best mulig for fremtidige generasjoner, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) i en pressemelding.

Å verne området betyr at det blir ulovlig å plassere nye installasjoner på havbunnen, samt at det blir forbudt å deponere masse i området. Det vil fortsatt være lov å fiske, med unntak av to mindre kartfestede korallområder.

– Prosessen med å opprette dette har tatt lang tid, både fordi alle berørte parter skal tas hensyn til og fordi man har stått langt ifra hverandre. Jeg vil særlig takke kommunene Alta, Hasvik og Loppa for konstruktivt samarbeid for å få dette til, sier Eide.

Statsminister Jonas Gahr Støre, Sveriges statsminister Ulf Kristersson og Finlands president Alexander Stubb på kystvaktfartøyet KV Svalbard i Bodø
Les også

Sverige og Finland skal få krisehjelp fra Nato via Norge: – Blir utrolig viktig

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.