KLIMA

Regjeringen med milliardpakke til grønnere bygg, industri og transport

En ny tilleggsavtale sikrer 2,8 milliarder til utslippskutt fra tungtransport, industri og bygg.

– Målet er å kutte utslipp og få en industri som er bedre tilpasset lavutslippssamfunnet, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
– Målet er å kutte utslipp og få en industri som er bedre tilpasset lavutslippssamfunnet, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen. Foto: Ole Berg-Rusten
18. mars 2024 - 09:31

Regjeringen har inngått en ny milliardavtale med Enova. Målet er blant annet å få ned utslipp fra tungtransport og industri. Det melder regjeringen i en pressemelding.

Mer enn halvparten av summen er øremerket industrien.

Avtalen, som ble signert 12. mars, er et resultat av budsjettenigheten mellom SV og regjeringspartiene.

I tillegg til ulike virkemidler for å få ned utslipp fra tungtransport og industri, skal pengene brukes på energitiltak i yrkesbygg og boliger.

– Enova er et av regjeringens viktigste virkemiddel i klimapolitikken og bevilgningen på 2,8 milliarder kroner vil bidra å sette ytterligere fart på omstillingen til lavutslippssamfunnet, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.

Støtte fra Enova skal avlaste risiko og kostnader for de som er først ute med å teste nye løsninger, heter det i avtalen.

Olje- og energiminister Terje Aasland sier at regjeringen må lære av Fosen-saken.
Les også

Energiministeren lover å ta bedre vare på reindrifta – legger fram 25 tiltak

1,5 milliarder til industrien

285 millioner kroner er satt av til å øke el- og hydrogenløsninger i tunge kjøretøy. Ladeinfrastruktur kan bli en viktig del av satsingen.

880 millioner kroner er satt av til en økt satsing på Enova energitiltak, først og fremst i yrkesbygg og boliger.

Men brorparten av summen, settes av til industrien.

− Fastlandsindustrien står for 23 prosent av klimagassutslippene i Norge. Utslippsreduksjonene i industrien krever ofte lange teknologiutviklingsløp og betydelige investeringer, skriver regjeringen.

Nå øker de bevilgningen til Klima- og energifondet med 1,5 milliarder kroner.

– Industrien står for store punktutslipp som innebærer en stor klimagevinst om vi får dem redusert. Denne ekstrabevilgningen gjør det mulig for Enova å øke innsatsen for klimaprosjekter i industrien. Målet er å kutte utslipp og få en industri som er bedre tilpasset lavutslippssamfunnet, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.

Fabrikken til Chemring Nobel ligger på Sætre, med utslipp til Håøyfjorden i Indre Oslofjord. Det er like ved blant annet Håøya og Oscarsborg, som ses på bildet.
Les også

Får lov til å femdoble utslipp til Oslofjorden – nå svarer selskapet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.