ENERGI

Regjeringen gir mer til bioenergi

Bilde: Leif Kjøstelsen, Skogforsk

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen lover å komme med en solid pakke med gode støtteordninger for å øke bruken av bioenergi og fjernvarme i Norge.

Regjeringens handlingsplan vil legges frem før revidert statsbudsjett og er like om hjørnet.

Penger til varme

– Vi vurderer å pålegge kommunene å forberede kommunale bygninger for fjernvarme, samt å utarbeide en energiplan for kommunen. Det vil bevilges midler til å intensivere utbyggingen av fjernvarmenett. På denne måten håper vi å snu energiforbruket i Norge fra elektrisk til bioenergi, sa Enoksen under årsmøtet i Norsk Bioenergiforening.

Han kunne ikke love når denne planen vil legges frem, men indikerte at tidspunktet ligger svært nær i tid. Enoksen legger vekt på at det er et kommunalt ansvar å etablere infrastruktur i kommunen. I dette ligger også fjernvarmenett.

– For få kommuner er villige til å investere i fjernvarme, derfor vil vi gi tilskudd for å få til en energiomlegging, sier Enoksen og legger til:

– Det jeg kan si om planen er at det er en historisk satsing på fornybar energi, sier han.Gass forbeholdes industrien

Enoksen avslørte også at regjeringen vurderer et avgiftsystem som vil fremme et miljøvennlig energiforbruk, herunder avgifter på bruk av naturgass.

Han understreket at dette er et arbeid som krever et samarbeid mellom flere departementer.

– Vi er klar over at gass kan utkonkurrere fornybar energi. Vi ønsker ikke en slik utvikling. Hvordan dette skal løses, vil ta tid, sa statsråden.

Enoksen legger vekt på at fortsatt gjelder regjeringens mål om økt bruk av naturgass i Norge.

– Vi vil fortsatt arbeide for å få til et gassrør til Østlandet, men da gass til industrielle formål. Videre er vi oppttatt av bruk av gass i samferdselssektoren. Her foreligger et stort potensial, mener Enoksen. Han legger til at avgiftsfritak på bio-drivstoff, er til vurdering i Finansdepartementet.Trenger langsiktige støtte

Styreleder i Norsk Bioenergiforening, Nobio, Torbjørn Mehli mener at de viktigste tiltakene regjeringen kan gjøre er å fjerne konkurransevridende subsidier, herunder fritak for CO 2-avgift på gass.

– Et annet konkurransevridende priselement er rabatt på nettariff ved tilknytning til kjeleanlegg. Å fjerne denne muligheten ved å erstatte elektrokjelene med biokjel vil frigjøre 4 TWh. Men det viktigste tiltaket er allikevel at støtteordningene er langsiktige. Det vil sørge for at det er mulig å planlegge energiomleggingen over år, og ikke i skippertak, sier Mehli.Statoil klar

Ansvarlig for Statoils trepelletssatsing, Arne–Henrik Bjerkeli, regner med at det kommer støtteordninger for trepelletsovner og kjeler allerede til sommeren. – Det må til for at folk skal investere i denne typen utstyr for kommende fyringssesong, sier han.

Bjerkeli venter et gjennombrudd for denne formen for oppvarming. – Derfor har vi doblet produskjonskapasiteten vår i Norge, forteller han. Gjennomsnittspris for trepellets til privat forbruk ligger på 31,5 øre.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.