ENERGI

Regjeringen deler ut 62 oljeletelisenser til 24 selskaper

Equinor, Vår Energi og Aker BP er blant selskapene som er tildelt konsesjon i statens årlige tildeling av leteområder på den modne delen av norsk sokkel. SV reagerer sterkt.

Energiminister Terje Aasland kunngjorde 63 nye oljeletelisenser.
Energiminister Terje Aasland kunngjorde 63 nye oljeletelisenser. Foto: Ole Berg-Rusten
16. jan. 2024 - 14:36

– I fjor oppfordret jeg selskapene spesielt til å se på mulighetene i Barentshavet, og i år tilbyr vi over dobbelt så mange utvinningstillatelser der som i fjorårets runde, sier energiminister Terje Aasland (Ap) i en pressemelding.

Han kom med kunngjøringen om hvem som får tildelt tillatelser under det lukkede Olje- og energipolitisk seminar som Norsk Petroleumsforening holder hvert år.

I alt hadde Energidepartementet mottatt 25 søknader for å drive leting på de 62 blokkene på norsk sokkel da fristen gikk ut i august. Dette er nå fordelt blant selskapene.

Tildelinger i forhåndsdefinerte områder (TFO), som omfatter de modne delene av sokkelen, lyses ut hvert år. I forbindelse med denne konsesjonsrunden ble det forhåndsdefinerte området utvidet i Barentshavet og Norskehavet.

Mener strømprisene vil øke

Sløsing med penger og arbeidsfolk, mener MDGs Une Bastholm om å lete etter ny olje og gass. <i>Foto:  Terje Pedersen/NTB</i>
Sløsing med penger og arbeidsfolk, mener MDGs Une Bastholm om å lete etter ny olje og gass. Foto:  Terje Pedersen/NTB

Fortsatt satsing på olje vil ta kraft fra land som igjen fører til høye strømpriser for folk og bedrifter, sier Une Bastholm fra Miljøpartiet De Grønne.

– Europa trenger norsk gass i dag, men de omstiller seg nå raskt bort fra dette. Å lete etter ny olje og gass som først skal i produksjon om ti år, er det motsatte av Dubai-enigheten og sløser med penger og arbeidsfolk, skriver hun i en e-post til NTB.

– Dypt uansvarlig

Vi har allerede funnet mer olje enn vi kan brenne hvis vi skal nå klimamålene, sier SVs Lars Haltbrekken. <i>Foto:  Alf Simensen/NTB</i>
Vi har allerede funnet mer olje enn vi kan brenne hvis vi skal nå klimamålene, sier SVs Lars Haltbrekken. Foto:  Alf Simensen/NTB

SV reagerer sterkt på tildelingene.

– De deler ut dobbelt så mange lisenser i Barentshavet i år som i fjor. Det er dypt uansvarlig, sier SVs Lars Haltbrekken.

– Klimakrisen er et faktum. I fjor sommer så vi ekstremtørke i Europa, temperaturrekordene har falt en etter en det siste året. Vi har allerede funnet mer olje enn vi kan brenne hvis vi skal nå klimamålene, sier Haltbrekken.

– Det er ikke plass til olje i et klimavennlig samfunn, og det må også energiministeren snart ta innover seg, legger han til.

Les også

Her smeltes Oslos snølagre

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.