NYHETSBREV

Regjeringen ber om innovasjon i oppdrettsnæringen

 

Denn karen, og alle hans artsfrender, kan by på utviklingsmuligheter for automatiseringsbransjen og leverandørindustrien.
Denn karen, og alle hans artsfrender, kan by på utviklingsmuligheter for automatiseringsbransjen og leverandørindustrien.
12. juni 2015 - 09:07

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker har nå sendt på høring et forslag om å opprette en helt ny type løyve for oppdrett. Det er ikke hverken et ordinært kommersielt løyve eller et forskningsløyve. Det er en mellomting der løyvet forutsetter, og skal bidra til, teknologiutvikling og innovasjon.

Muligheter

Her ligger det muligheter for automatiseringsbransjen. Riktignok er ikke betegnelsen automatisering brukt en eneste gang i forslaget, det heter teknologiutvikling og innovasjon. Men den utviklingen regjeringen etterlyser har mål som peker ut automatisering som en av de viktige områdene - selv om det er skjult i sekkeposten teknologi.

Produktivitetsutviklingen er for lav. Her kan vel gjennomtenkt automatisering hjelpe. Fôring kan skje ved hjelp av automatiserte systemer på en bedre og mer effektiv måte enn i dag. I hele produksjonsprosessen er det muligheter for å automatisere hele eller deler av prosessene.

Vekstmuligheter

Der bransjefolk fra automatisering treffes blir hele tiden fiskeoppdrett trukket frem som et voksende felt. Som et felt der behovene er store og vekstmulighetene gode.

Med dette høringsforslaget har næringen fått en mulighet den bør gripe.

Det er verdt å merke seg at selv om listen over institusjoner som er invitert til å gi høringsuttalelser er lang så er det ikke en eneste representant for automatisering der. Det er få som har kompetanse på teknologi og teknologiutvikling.

Ikke Ifea eller NFA

Norges Jeger og Fiskerforbund står på listen, det samme gjør Geenpeace og en rekke miljøorganisasjoner. 14 fylkeskommuner står på listen, sammen med LO, Virke og NHO.

Hverken Ifea eller NFA er invitert til å gi høringsuttalelse. Ifea er indirekte med gjennom Norsk Industri. De to bør merke seg dette utspillet fra regjeringen. Lese det nøye, diskutere det med sine medlemsbedrifter og gi innspill.

Foreløpig er det et forslag, men snart kan en ny løyveordning være på plass. Da bør de som steller med automatisering har posisjonert seg med gode innspill til regelverket, og bedriftene bør ligge i startgropa med forslag og prosjekter som kan interessere en voksende oppdrettsnæring.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.