OLJE OG GASS

Regjeringen bekymret over lavere oljeproduksjon

Nye friske felter må erstatte de gamle, som Statfjord, for å snu trenden.
Nye friske felter må erstatte de gamle, som Statfjord, for å snu trenden.
9. jan. 2009 - 08:00

Oljeprisen har stupt, og torsdag varslet Oljedirektoratet at femårsprognosen nedjusteres med 10 prosent fram til 2013. Nedjusteringen tilsier at norsk oljeproduksjon på ti år vil være bortimot halvert, skriver Dagens Næringsliv.

Bare Mexico verre

– Hovedbildet er at vi har et stort produksjonsfall. I perioden 2007-2009 var det bare Mexico som opplevde et større produksjonsfall. Det er bekymringsfullt med tanke på landets framtidige sysselsetting og verdiskapning, sier statssekretær Liv Monica Stubholt (Sp) i Olje- og energidepartementet.

Tallene som Oljedirektoratet la fram torsdag, viser at det blir full fart i leteboringen på norsk sokkel også dette året.

– Det ble påbegynt 56 letebrønner på sokkelen i 2008. Det ligger an til rundt 50 brønner også i 2009, sa oljedirektør Bente Nyland til NTB.

Prognosebom

Men Oljedirektoratet har bommet kraftig i sine anslag før. I den foregående femårsperioden ble det bommet stort i produksjonsanslagene. Egentlig skulle gassproduksjonen ha sikret at petroleumsproduksjonen totalt sett ville ha økt med 12 prosent i perioden 2003-2008 sammenlignet med perioden før. Men i stedet produserte Norge like mye i begge femårsperiodene.

Det er vanskeligere å lage prognoser for felter som har nådd storhetstiden, fastslår Nyland. (©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.