INDUSTRI

Regjeringen åpner for gruvedrift på havbunnen

Regjeringen går inn for å åpne et område på norsk kontentinentalsokkel for mineralvirksomhet, bekrefter olje- og energiminister Terje Aasland til DN.

Olje- og energiminister, Terje Lien Aasland (Ap) og regjeringen åpner for gruvedrift på havbunnen.
Olje- og energiminister, Terje Lien Aasland (Ap) og regjeringen åpner for gruvedrift på havbunnen. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB
20. juni 2023 - 08:15

– Når vi legger fram en stortingsmelding om åpning av utvinning av havbunnsmineraler, er det for å se og avdekke om utvinning kan skje lønnsomt, bærekraftig og forsvarlig, sier olje- og energiminister Aasland til Dagens Næringsliv.

Det er et område i Grønlandshavet og Barentshavet på 281.200 kvadratkilometer som åpnes. Området ligger utenfor Nordland og opp mot Finnmark.

Regjeringens plan er å skille ut mindre områder innenfor det åpnede området som skal lyses ut for leting fra kommersielle selskap, skriver DN.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Stortingsmeldingen legges fram tirsdag formiddag.

SV vil frede havet for gruvedrift

Forslaget om å konsekvensutrede mineralvirksomhet på sokkelen har vært ute på høring. I januar gikk høringsfristen ut. En rekke fagmiljøer innen klima var svært kritiske, og en samlet miljøbevegelse ba regjeringen om å snu.

Oslo-fjorden er forurenset av mikroplast fra bildekk. Dette bekymrer miljømyndighetene.
Les også

Mikroplast fra bildekk forurenser Oslofjorden

Regjeringens budsjettpartner SV vil frede havet for gruvedrift.

Dette forslaget er en katastrofe, sier SVs Lars Haltbrekken til NTB etter at beslutningen ble kjent.

– Både miljø og mineralmyndigheter har vært sterkt kritisk til åpningen. Regjeringen viser med dette at de ikke har forstått problemene knyttet til natur og klimakrisen.

Han sier SV vil foreslå at det ikke åpnes for gruvevirksomhet nå, og at man i stedet bruker ressurser på å utrede konsekvensene for miljøet.

Frp gir derimot forslaget tommel opp.

– Vi gir grønt lys til regjeringen og håper de kommer direkte til oss for flertall når vi vet SV ikke har de samme ambisjonene for gruvedrift på havbunnen, sier miljøpolitisk talsperson Terje Halleland.

Venstres miljøpolitiske talsperson Ola Elvestuen mener regjeringen setter Norge på kartet som et av de mest miljøfiendtlige landene i verden. <i>Foto:  Ole Berg-Rusten/NTB</i>
Venstres miljøpolitiske talsperson Ola Elvestuen mener regjeringen setter Norge på kartet som et av de mest miljøfiendtlige landene i verden. Foto:  Ole Berg-Rusten/NTB

Venstre: – Et overgrep

Aasland forsvarer regjeringens beslutning.

– Det grønne skiftet trenger mineraler. Alle som besitter mineraler, har et ansvar for å se om vi kan klare å utvinne dette basert på kunnskap, hensyn til miljø og bærekraft, sier han til DN.

Det er bare tull, slår Venstres miljøpolitiske talsperson Ola Elvestuen fast. Han mener regjeringen setter Norge på kartet som et av de mest miljøfiendtlige landene i verden.

– Regjeringens åpning for havbunnsmineraler er et overgrep mot miljøet og gjør Norge til skamme internasjonalt. At vi trenger disse mineralene for den grønne omstillingen, er tull, sier Elvestuen.

Sjokkerende, fastslår MDG-leder Arild Hermstad.

– Støre-regjeringen går nå inn i historien som regjeringen som tok det verste valget i norsk havforvaltning gjennom norsk historie. Havet er allerede under press på grunn av forsuring, forsøpling, forurensing og overfiske – og har ikke plass til at regjeringen foreslår å åpne nærmest hele havområdet vårt for gruvedrift.

Snart kan flere av Oslo-bussene stå parkert, om ikke hovedstadspolitikerne løser bussfloken.
Les også

Kaller byråd inn på teppet: – Kan bli et kollektivkaos Oslo aldri har sett maken til

Miljøbevegelsen reagerer

Et bunnpunkt for norsk miljøpolitikk, mener Rødts Geir Jørgensen.

– Fiskeri- og miljømyndighetene i Norge har advart sterkt mot gruvedrift på havbunnen, og når ikke engang Equinor mener at utvinning av havbunnsmineraler er forsvarlig, burde varsellampene lyse rødt.

Også miljøbevegelsen reagerer skarpt. En svart dag for norsk natur, konkluderer Verdens naturfond WWF.

Den mest alvorlige overkjøringen av miljøfaglige råd jeg har sett i hele min fartstid i norsk miljøpolitikk, sier leder Truls Gulowsen i Naturvernforbundet.

– Jeg hadde aldri trodd at åpningsprosessen ville hastes videre på denne måten etter at kunnskapsgrunnlaget har blitt såpass grundig slaktet i høringssvar fra Miljødirektoratet og Havforskningsinstituttet, for å nevne noen få, sier han.

– Vi trenger mer kraft, men noen av de vekstprognosene for hva kunstig intelligens vil kreve av kraft, sprenger alle grenser for hva som er realistisk, sier statsminister Jonas Gahr Støre.
Les også

Støre: KI sprenger alle grenser for strømforbruk

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.