ARKIVNYHETER

Regionreformen utsatt

SPEIDER'N: Kommunalminister Åslaug Haga hadde så lite å komme med på pressekonferansen om den nye regionalmeldingen at hun snakket om organiseringen av speider'n og Røde Kors.
SPEIDER'N: Kommunalminister Åslaug Haga hadde så lite å komme med på pressekonferansen om den nye regionalmeldingen at hun snakket om organiseringen av speider'n og Røde Kors. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
8. des. 2006 - 15:26

Haga viste til 20 års ufruktbar debatt om det regioner og forvaltningsnivåer da hun presenterte Stortingsmeldingen "Regionale fortrinn - regional framtid" for pressen.

Lite å si

Hun lovet å ikke røre kommunene, deretter lovet hun å overføre makt og oppgaver til nye regioner.

Stort mer hadde hun ikke å si, utover at uenigheten selv innad i Senterpartiet strakte seg fra A til Å, og at den var stor også i de andre rødgrønne partiene.

En ny Stortingsmelding skal legges frem på vårparten 2008. Først da skal antallet regioner og deres oppgaver presiseres. Fra 1. januar 2010 skal reformen tre i kraft.

Tre løsninger

Haga skisserte tre mulige løsninger. En der fylkeskommunene beholdes, men gis mer makt og flere oppgaver. Neste mulighet kalte hun en mellommodell. En av oppgavene som da kan gis til regionene er ansvaret for riksvegnettet, men det blir dyrt og lite hensiktsmessig ifølge Haga. Siste trinn kalte hun en regionmodell, heller ikke her ville hun inn på hvor mange regioner det blir snakk om.

Haga vil nå ha omfattende høringsrunder og diskusjoner i en totrinnsdebatt der 30. juni og 15.september skal være viktige datoer før regjeringen legger frem nok en regionmelding for Stortinget på vårparten 2008.

Regional styring

Innovasjon Norge skal få regionkontorer der lokalpolitikere skal få styreverv. I tillegg ønsker hun å trekke inn næringslivet og universitets- og høgskolesektoren i dette arbeidet. Hun vil også opprette regionale forskningsfond som skal være uavhengige av Norges Forskningsråd.

Hvor vanskelig denne prosessen har vært beskrev Haga med å vise til sin tidligere karriere:

- Jeg har vært 12-14 år i diplomatiet, det har kommet godt med i denne prosessen.

Statsråden understreket at hun ønsker å styrke demokratiet, og vil ha regioner som er vel forankret i befolkningen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.