– Regelverket preges av dårlig håndverk

Industri Energi har opprettet kontor i Brussel for å påvirke det nye offshore-regelverket.

– Regelverket preges av dårlig håndverk
EU sliter med å få landene med på 202020-målsettingene i EUs klimapakke. Bilde: Julio PELAEZ

Debatten har vært opphetet rundt det nye offshore-regelverket som er under utforming av EU-kommisjonen i Brussel.

Mens Bellona-leder Fredric Hauge har drevet aktiv lobbyvirksomhet mot kommisjonen, kan det virke som om norsk oljeindustri har blitt tatt på sengen.

Hauges hevn: Oljeindustrien tatt på senga av EU-regler

Tett på

Etter noe offentlig munnhoggeri mellom Bellona, OLF og norske fagforeninger, har nå fagforeningen Industri Energi (IE) besluttet å opprette et eget Europakontor.

Slik kan de være tettere på debatten som foregår rundt det nye regelverket.

Fagsjef for HMS i IE, Ketil Karlsen, blir fagforeningens eneste representant i Brussel, men han føler likevel at han får gehør fra kommisjonen.

Overrasket over motstanden

– Det er tydelig at de har leid inn konsulenter for å lage regelverket, og det preges av dårlig håndverk. Jeg tror kommisjonen nå har oppdaget dette, og de er overrasket over den motstanden som har kommet i fra blant annet land som Norge, sier Karlsen på telefon fra Brussel.

Han sier at fagforeningen er fullstendig enig i kommisjonens ambisjon med det nye regelverket, som er større åpenhet og mer fokus på sikkerhetskultur.

Borten Moe: – EU-regelverket skal ikke gjelde i Norge

Hauge: Et populistisk utspill fra Borten Moe

Innføres som forordning

– Vår dialog med dem går på at fremgangsmåten er feil. Vi vil svært gjerne være med på bidra til å tegne et regelverk som kan gi bedre sikkerhetskultur offshore. Vi er nå i en prosess hvor vi snakker med dem om hvordan dette kan oppnås i hele Europa, sier Karlsen.

Det nye offshore-regelverket ble påbegynt i lys av Macondo-ulykken i Mexicogolfen.

EU-kommisjonen ønsker å innføre de nye reglene som en forordning, som betyr at de innføres i sin helhet i det eksisterende lovverket.

http://tumigrer.tu.no:8080/migrator/ws/publication/www.tu.no/resource/binary/173654

Vanskelig å slippe til

Bellona-leder Fredric Hauge har tidligere sagt til Teknisk Ukeblad at han opplever at kommisjonen har stor interesse av å høre på hva organisasjonen har å si.

Oljeindustriens Landsforening (OLF) og IE, på den andre siden, opplevde at det var vanskelig å slippe til av kommisjonen.

Les også: Oljeindustrien kjemper mot EU-lov

EØS-relevant?

– Mange av fagforeningene i Europa hadde i utgangspunktet akseptert forordningen fordi Bellona sa det var greit. Vår tilstedeværelse betyr at det ikke bare er Bellona som kommer til orde i denne debatten, sier Karlsen.

Debatten rundt regelverket har også gått på hvorvidt det er EØS-relevant, og Norge må innføre det.

Ifølge utenriksminister Jonas Gahr Støre er regelverket ikke relevant for Norge, mens EU-kommisjonen mener det motsatte.

– Lite konstruktivt

Bellonas leder i Brussel, Pål Frisvold, sier til Teknisk Ukeblad at det nye regelverket ville vært en god mulighet for Norge å bidra med sin kompetanse til nye land innen oljevirksomhet.

– Dette er ikke en aktiv europapolitikk, og lite konstruktivt i europeisk sammenheng. En forestilling om at vi kan holde dette utenfor EØS-avtalen er skuffende, sier Frisvold.

Les også: 

– Gullfaks-problemer ødelegger for Norge

Tilbakeviser Bellona-innflytelse