SAMFUNNPOLITIKK

Refses for klimaparadoks

BETAL REGNINGEN: Auke Lont oppfordrer Erik Solheim til å betale for rensing av kullkraftverk, istedenfor å legge den økonomiske belastningen på Kina og andre land som er i utvikling.
BETAL REGNINGEN: Auke Lont oppfordrer Erik Solheim til å betale for rensing av kullkraftverk, istedenfor å legge den økonomiske belastningen på Kina og andre land som er i utvikling. Bilde: Knut Falch / Scanpix
Mona Strande
4. mars 2008 - 08:23

- Gratis kvoter til gasskraftverkene fører til fall i kraftprisen, og det kan utkonkurrere kraft basert på fornybar energi, sier forsker Cathrine Hagem i Statistisk sentralbyrå (SSB) til Dagens Næringsliv.

Spesialbehandling

Regjeringen legger opp til at etablerte bedrifter vil få store deler av klimakvotene gratis, mens nye virksomheter må betale for alle sine kvoter. Erik Solheim vil imidlertid at gasskraftverk skal unntas, og få gratis kvoter fra dag én.

I en høringsuttalelse om Solheims forslag til endring i kvoteforskriften fraråder SSB at gasskraftverkene skal få gratis klimakvoter, skriver Dagens Næringsliv.

"Dette vil kunne ha uheldige virkninger. Det er vanskelig å finne gode grunner for å spesialbehandle kraftverk fremfor annen type industri," skriver administrerende direktør Øystein Olsen i SSB i høringsuttalelsen.

Ikke lønnsomt

Han mener konsekvensen kan bli at det bygges for mange gasskraftverk, noe som kan hemme konkurransevilkårene for fornybar kraftproduksjon.

- Det er en dårlig idé med gratis kvoter. Det gir incentiver til at du etablerer eller opprettholder virksomheter som ikke er samfunnsøkonomisk lønnsomme, sier Hagem til DN.

Hun legger til at flere gasskraftverk presser kraftprisen såpass mye nedover at det blir mindre lønnsomt å bygge ut vindkraft og annen fornybar energi, noe som er Åslaug Hagas hjertebarn.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.