NETTARKIV

Redusert planktonvekst

27. mai 2002 - 15:56

Store isfjell som er brukket løs fra Ross-ismassivet i Antarktis, virker dramatisk inn på veksten av plankton i havet rundt - planteliv av vital betydning for den lokale næringskjeden. Dette viser studier av satellittdata som er finansiert av Nasa.

Isfjellene later til å ha redusert planktonblomstringen 2000-2001 for et av Antarktis' mest produktive områder med 40 prosent, biologisk sett. Isfjellene reduserer mengden av åpent vann, som plantene trenger for reproduksjon.

Etter kalvingen av isfjellet B-15 i mars 2000, brukte forskerne data fra Nasas SeaWiFS (Sea-viewing Wide Field-of-view Sensor) satellitt og fra Defense Meteorological Satellite Program for å finne virkningen på phytoplankton-blomstringen. B-15, som drev inn i den sydvestlige delen av Rosshavet, dekket et areal på omkring 10.000 kvadratkilometer.

Erik Tandberg

http://www.gsfc.nasa.gov/gsfc/earth/pictures/20020416iceberg/graphm.jpg

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.