OLJE OG GASS

Redusert fakling ga klimakvoter

GIR KVOTER: Ved dette oljefeltet i Sibir har Mitsubishi redusert faklingen. Det gir millioninntekter på klimakvoter gjennom JI-systemet.
GIR KVOTER: Ved dette oljefeltet i Sibir har Mitsubishi redusert faklingen. Det gir millioninntekter på klimakvoter gjennom JI-systemet. Bilde: JX Nippon

Mitsubishi gjenvinner og utnytter gass som tidligere ble faklet ved det sibirske oljefeltet Yety Purovskoje og har så langt kuttet 290 000 tonn CO2-utslipp.

Nå har Russland utstedt klimakvoter for nær 24 millioner kroner til prosjektet.

Dette er såkalte Joint Implementations-kvoter (JI). Dette systemet er nedfelt i Kyoto-avtalen og gjør at Anneks 1-landene (som består av en rekke industriland, blant dem Norge) kan investere i klimakutt og energieffektivisering i andre Anneks 1-land.

Tidlig ute

Oljefeltet det gjelder ligger i distriktet Jamalo-Nenetsk, hvor mesteparten av all russisk naturgass og en god del olje utvinnes.

Prosjektet er et samarbeid mellom Mitsubishi, russiske Gazprom Neft (energigiganten Gazproms oljedel) og det japanske selskapet JX Nippon. Fra 2009-2012 skal prosjektet kutte utslippene med 3,1 millioner tonn.

Dette er noen av de første kvotene som er utstedt i Russland. Over 400 prosjekter er registrert eller til godkjenning, og disse vil kunne føre til et kutt i utslippene på 400 millioner tonn CO2-ekvivalenter, om lag sju ganger Norges samlede utslipp, i perioden til 2012.

Les også:

Klimakvoter og lureri

Milliardsvindel med klimakvoter

Frykter kvotemangel

EU lover milliarder til klimaprosjekter

FN vraker kinesiske energiprosjekter

Jakter på kvotesvindlere

Vil hindre kvotesvindel

Klimakvoter kan bli avvist

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.