BYGG

Reduserer tunnelvedlikeholdet

Joachim Seehusen
13. apr. 2007 - 08:02

Arbeidstilsynet stanset renoveringen av Ålesundtunnelene i desember i fjor.

Arbeidene foregikk mens trafikken gikk som normalt, uten fysisk sikring for arbeiderne.

Prishopp

Nå viser det seg at for å oppfylle Arbeidstilsynets krav til helse, miljø og sikkerhet for arbeiderne vil prislappen øke fra 240 millioner kroner til opp mot 400 millioner, det er nærmere 70 prosent.

Utbyggingsdirektør Lars Aksnes i Statens Vegvesen sier den nye praktiseringen av regelverket vil føre til redusert vedlikehold av tunneler i inneværende fireårsperiode.

Fast pott

– Vi har en fast sum satt av til slike arbeider i inneværende fireårsperiode fra 2006 til 2009, den potten ligger fast og det vil bli en reduksjon i vedlikeholdsarbeider, bekrefter Aksnes.

Den opprinelige kontrakten med Veidekke er nå avsluttet og jobben i Ålesundteunnelene blir lyst ut på nytt.

Mer aktive byggherrrer

Men Arbeidstilsynet avviser at det er snakk om ny praksis.

– Men vi har intensivert tilsynsaktiviteten overfor byggherrene og måten de følger byggherreforskriften på, sier Arne Vallaker som var saksbehandler for stengingen av Ålesundtunnelene.

Vegvesenet oppfatter det annerldes:

– Det må jo være ny praksis, vi har gjennomført og fått godkjent arbeider i både Rennfast og Flekkerøy-tunnelene på samme måte, sier Aksnes.

Arbeidstilsynet

–Byggherrene skal ha en mer aktiv rolle i å beskrive løsninger og ikke skyve det over på entreprenøren. Det var en manglende konsekvensvurdering av helse, miljø og sikkerhet i Ålesund, sier Vallaker.

Kritiserer entreprenørene

– Veidekke skal ivareta sine ansattes sikkerhet, fastslår Vallaker, og legger til at det i Ålesundtunnelen var "en litt for svak vurdering fra Veidekke sin side."

Arbeidstilsynet vurderer om det skal reagere overfor Veidekke i denne saken. – Dette gjelder egentlig hele entreprenørbransjen, vi er ikke ferdige med den vurderingen, sier Vallaker.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Positiv entreprenør

– Vårt mål er null skader. Der er Arbeidstilsynet en viktig partner så vi ser positivt på intensiverte kontroller, sier Dag Andresen, administrerende direktør i Veidekke.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.