BYGG

Reduserer tunnelvedlikeholdet

Joachim Seehusen
13. apr. 2007 - 08:02

Arbeidstilsynet stanset renoveringen av Ålesundtunnelene i desember i fjor.

Arbeidene foregikk mens trafikken gikk som normalt, uten fysisk sikring for arbeiderne.

Prishopp

Nå viser det seg at for å oppfylle Arbeidstilsynets krav til helse, miljø og sikkerhet for arbeiderne vil prislappen øke fra 240 millioner kroner til opp mot 400 millioner, det er nærmere 70 prosent.

Utbyggingsdirektør Lars Aksnes i Statens Vegvesen sier den nye praktiseringen av regelverket vil føre til redusert vedlikehold av tunneler i inneværende fireårsperiode.

Fast pott

– Vi har en fast sum satt av til slike arbeider i inneværende fireårsperiode fra 2006 til 2009, den potten ligger fast og det vil bli en reduksjon i vedlikeholdsarbeider, bekrefter Aksnes.

Den opprinelige kontrakten med Veidekke er nå avsluttet og jobben i Ålesundteunnelene blir lyst ut på nytt.

Mer aktive byggherrrer

Men Arbeidstilsynet avviser at det er snakk om ny praksis.

– Men vi har intensivert tilsynsaktiviteten overfor byggherrene og måten de følger byggherreforskriften på, sier Arne Vallaker som var saksbehandler for stengingen av Ålesundtunnelene.

Vegvesenet oppfatter det annerldes:

– Det må jo være ny praksis, vi har gjennomført og fått godkjent arbeider i både Rennfast og Flekkerøy-tunnelene på samme måte, sier Aksnes.

Arbeidstilsynet

–Byggherrene skal ha en mer aktiv rolle i å beskrive løsninger og ikke skyve det over på entreprenøren. Det var en manglende konsekvensvurdering av helse, miljø og sikkerhet i Ålesund, sier Vallaker.

Kritiserer entreprenørene

– Veidekke skal ivareta sine ansattes sikkerhet, fastslår Vallaker, og legger til at det i Ålesundtunnelen var "en litt for svak vurdering fra Veidekke sin side."

Arbeidstilsynet vurderer om det skal reagere overfor Veidekke i denne saken. – Dette gjelder egentlig hele entreprenørbransjen, vi er ikke ferdige med den vurderingen, sier Vallaker.

Positiv entreprenør

– Vårt mål er null skader. Der er Arbeidstilsynet en viktig partner så vi ser positivt på intensiverte kontroller, sier Dag Andresen, administrerende direktør i Veidekke.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.