BYGG

Mann savnet: – Vi kan ikke foreta søk før geologer har vurdert rasområdene

Manglende mobildekning skaper bekymring blant pårørende.

Store nedbørsmengder førte til jordras flere steder på E39 i Jølster tirsdag kveld. Dette bildet er tatt i Vassenden sentrum.
Store nedbørsmengder førte til jordras flere steder på E39 i Jølster tirsdag kveld. Dette bildet er tatt i Vassenden sentrum. Foto: Hallstein Dvergsdal / Firda Tidend/NTB
31. juli 2019 - 10:56
Politiet leter fra luften etter en mann i 50-årene som er meldt savnet, etter at en bil ble tatt av jordskredet over fylkesvei 451 ved Årnes i Jølster.
 

– En mann i 50-årene er meldt savnet, og det er grunn til å tro at han kjørte bilen som ble tatt av skredet. Politiet er i kontakt med og følger opp mannens nærmeste pårørende, heter det i en pressemelding.

Politiet fikk onsdag ettermiddag bekreftet opplysningen om at en bil var tatt av raset. Politiet fortsetter søket med alle tilgjengelige ressurser, i første om gang fra luften.

– Det er fremdeles stor rasfare i området, og det må tas hensyn til sikkerheten til søkemannskapene. Det er ikke forsvarlig å sende ned dykkere eller småbåter tett på land så lenge rasfaren vedvarer, opplyser politiet.

Det ble gjort overflatesøk i området med helikopter og båt etter at raset gikk tirsdag, uten resultat. Politiet kunne da ikke fastslå om noen var tatt av skredet.

Store jordmasser i vannet gjør søket vanskelig, men vær- og lysforholdene er bedre onsdag enn tirsdag.

Mannskaper fra nødetatene, luftambulansen, redningshelikoptre, Sivilforsvaret, samt frivillige organisasjoner har vært involvert i arbeidet så langt.

Les også

Fem større ras

Raset over fylkesvei 451 var et av flere store jordras i Jølster tirsdag. Situasjonen er fremdeles uavklart, og manglende mobildekning skaper bekymring blant pårørende.

– Vi jobber nå på spreng med å skaffe oss en oversikt over situasjonen. Vi kan ikke foreta noen søk før geologer har vurdert rasområdene. De er på vei dit nå, opplyste lensmann Dag Fiske i Sunnfjord lensmannsdistrikt til NTB like før klokken 10 onsdag formiddag.

Det gikk flere ras i Jølster kommune i Sogn og Fjordane tirsdag ettermiddag og kveld. Fem av disse var av større karakter og har sperret av en rekke veier og har ødelagt flere bygg og mye infrastruktur.

Les også

Stengte veier

E39, som er hovedveien gjennom Sogn og Fjordane, er avskåret, og en rekke mennesker er isolert som følge av dette. Statens vegvesen opplyser onsdag ettermiddag at veien ikke vil åpnes igjen for trafikk i løpet av onsdagen.

Vegvesenet sier arbeidet med å rydde de ødelagte veiene har kommet i gang enkelte steder.

– Oppryddingsarbeidet har så vidt kommet i gang, så det er altfor tidlig å si noe om når de flomskadde veiene i Sogn og Fjordane kan åpne. Informasjon om dette vil vi komme tilbake med utover dagen, sier prosjektleder drift Lars Erik Karlsen i Vegvesenet.

Det bor over 1.300 personer i området, og minst 150 personer er blitt evakuert til hotell og skoler i nærheten. Flere har også evakuert seg selv til naboer og bekjente, men politiet har ennå ikke fullstendig oversikt over hvor mange dette dreier seg om.

Manglende mobilnett skaper bekymring

Rasene rammet også teletrafikken i området, noe som har medført at mange ikke har oppnådd kontakt med familie og venner som befinner seg der. Både Telenor og Telia har meldt om at flere basestasjoner er nede, noe som har gjort at store områder i kommunene Jølster, Førde og Gloppen er uten mobildekning.

Det er blitt opprettet krisetelefoner for de pårørende.

– Den manglende mobildekningen er det store problemet her, og alt må gå på nødnett, som begrenser kommunikasjonen veldig. Vi får veldig mange henvendelser fra pårørende fra hele landet, som ikke får kontakt med familie, sier Fiske.

Les også

Må kryssjekke lister

Politiet har blitt nødt til å lese opp over 150 navn på dem som er evakuert, over telefon, og kryssjekke navnene fra dem som er blitt etterlyst av pårørende.

– Det skaper masse ekstra jobb for politiet, og det skaper også selvsagt masse bekymring fra de pårørende, sier lensmannen.

Rundt 10 personer er ikke gjort rede for som følge av manglende kontakt, ifølge VG.

– Slik sett er det også vanskelig å definere hvorvidt noen er savnet eller ikke, sier Fiske.

Ambulanser ble innesperret

Flere biler ble innesperret på veiene mellom rasene. Folk som befant seg i disse bilene, ble nødt til å overnatte i bilene sine, ifølge politiet.

Tre ambulanser ble fanget inne i områdene mellom rasene.

– Det var litt hell i uhell, fordi gjennom natten har vi ikke kunnet ta oss inn med helikopter. Derfor var det bra at de befant seg inne i området, slik at folk hadde tilgang på utstyr og ambulansepersonell gjennom natten, sier Fiske.

Det ble satt inn ekstra nattferger etter at flere veier ble stengt i rasområdene.

Les også

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.