INDUSTRI

Rederne får skattegave på 11 milliarder

Overgangsreglene for skatt er i strid med Grunnloven, mener tingretten, som dermed gir norske redere en skattegave på totalt 11 milliarder kroner.
Overgangsreglene for skatt er i strid med Grunnloven, mener tingretten, som dermed gir norske redere en skattegave på totalt 11 milliarder kroner. Bilde: Scanpix
26. juni 2009 - 13:38

Stortinget vedtok i 2007 en ny rederiskatteordning som innebærer varig fritak for skatt på overskudd.

Skatteplikt

Samtidig ble det vedtatt overgangsregler knyttet til den tidligere rederiskatten. Overgangsreglene pålegger rederiene en skatteplikt på gevinst.

Bergesen-rederiene og Farstad-rederiene mente at en slik overgangsordning var i strid med Grunnloven, som slår fast at ingen lover kan gis tilbakevirkende kraft.

Dette har Oslo tingrett gitt rederne medhold i.

Sparer 11 mrd

Samtidig setter retten en ny øvre grense for overgangsregler som den mener ikke strider mot Grunnloven, noe som gir en skatt av saldoen på rederienes oppgjørskonto ved årsskiftet 2006 - 2007 til 5 prosent, mot stortingsvedtakets 28 prosent.

Rederskattens overgangsbeløp blir dermed 2,3 milliarder kroner, mot cirka 13,1 milliarder kroner fordelt over 10 år etter Stortingets vedtak

– Vi er glade for at Oslo tingrett har konkludert med at en skattlegging av norske rederier 11 år tilbake i tid er i strid med grunnloven, sier administrerende direktør i Norges Rederiforbund Sturla Henriksen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.