PRODUKSJON

Reddes av bleier og bind

Anders J. Steensen
1. juli 2003 - 09:12

Tønsberg: I mai i fjor fikk de ansatte i GDME Engineering i Tønsberg beskjeden de hadde fryktet. De italienske eierne var ikke lenger interessert i bedriften i nord og avviklet den.

Utvikling og produksjon av maskiner for produksjon av bleier og bind ble flyttet til Italia. 52 personer sto uten jobb like før sommerferien i fjor.

Men nød lærer nøgen kvinne at spinne. Seks av de ansatte ville utnytte kompetansen de hadde opparbeidet seg, og i september 2002 var Oseberg Engineering et faktum. En måned senere kom ytterligere to medarbeidere til.

Det nye selskapet har sitt utspring i Saba Engineering og GDME Engineering. De var spesialister i produksjonsmaskiner for høye volumer og høye hastigheter. Det nedlagte selskapet konstruerte og produserte, satte i drift og utførte vedlikehold på de store maskinene som forsynte verden med bleier og bind. En stor del av virksomheten var eksportrettet. - Vi er overbevist om at annen industri har behov for vår kompetanse i konstruksjon og produksjonsteknikk, sier daglig leder Birger Svendsen.

Sakker akterut

Det er svært få bedrifter i Norge eller andre land med samme kompetanse. Svendsen er overrasket over tilstanden i norske produksjonsbedrifter.

- Norsk industri ser ut til å ligger under nivået på produksjonsteknologi og sikkerhet som vi kjenner fra internasjonal industri, sier han. Det gjelder særlig kontinuerlig produksjon i store serier.

Etter å ha studert det norske markedet er Svendsen overbevist om at norske bedrifter forsømmer seg når det gjelder investeringer i automatisert produksjonsutstyr. - Alt for mange bedrifter glemmer å investere i produksjonsutstyret. Det er mye gammelt utstyr og mange manuelle operasjoner som kan forbedres. Skal inntjeningen opp, må produksjonsutstyret være på topp, sier han.

Oseberg Engineering vil utvide markedet fra bleier og bind. Svendsen ser næringsmiddelindustrien som interessant. Pakking og palletering er andre områder selskapet går inn i.

Finansiering

Etter ni måneders drift har Oseberg Engineering omsatt for rundt seks millioner kroner. De tidligere eierne står fortsatt på kundelisten og Oseberg Engineering-ansatte arbeider med prosjekter i Skandinavia og Italia.

- Vår utfordring er selvfølgelig at mye av det vi lager er dyre produksjonsmaskiner. Vi er helt avhengig av å finne gode finansieringsløsninger for å kunne gjennomføre større oppdrag. Heldigvis kan SND gjennom Næringssenteret i Vestfold være behjelpelige med å finne en finansiering som ikke dreper oss, sier Svendsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.