Redder sjøfolks liv

Kjemikalieskipet Bow Clipper og alle andre skip kan overvåkes via det satellittbaserte systemet LRIT (Long Range Identification and Tracking). (Bilde: Odfjell ASA)
LIVREDDER?: Brikken (th) aktiveres når den omsluttes av vann, og sender signaler til sentralen (tv) som kan en GSM-sender, GPS og en funksjon som kortslutter båtmotoren og sender ut en livbøye, forklarer Magnar Wahl (tv) og Håkon Døvre.
LIVREDDER?: Brikken (th) aktiveres når den omsluttes av vann, og sender signaler til sentralen (tv) som kan en GSM-sender, GPS og en funksjon som kortslutter båtmotoren og sender ut en livbøye, forklarer Magnar Wahl (tv) og Håkon Døvre. (Bilde: ESPEN LEIRSET)

Ser praktiske problemer

Norges Fiskarlag er avventende til mann over bord-brikken fra Deltasafe. – Vi er positive til alle tiltak som kan berge liv til sjøs, men det er ofte vanskelig å finne balansen mellom ideelle løsninger og praktisk bruk, sier avdelingsleder Torleif Paasche i Norges Fiskarlag til TU. Han påpeker at tekniske nyvinninger har vist seg vanskelige å få gjennomslag for blant fiskerne.

Brikken er bare 53x30x15mm stor, og skal derfor ikke være til besvær under arbeid om bord.

Bedriften Deltasafe har utviklet Mann over bord-brikken som aktiveres når den omsluttes av vann. Etter mange timers testing fungerer nå brikken slik den skal: Den tåler vannsprut, men så fort den omsluttes av vann går alarmen.

Om bord i båten er en datasentral med mottaker, samt en GSM-sender som varsler fra til en definert mottaker om at alarmen har gått. Signalet fra brikken stanser motoren øyeblikkelig og utløser en redningsleider slik at personen i sjøen på egen hånd kan redde seg om bord igjen. En GPS registrerer hvor alarmen har gått av, og GSM-meldingen inneholder posisjon slik at kostbare og forsinkende leteoperasjoner unngås. Et godt eksempel er de mange historier om utenlandske turister som leier båt for fisketur, kommer ut i dårlig vær, og store leteaksjoner iverksettes. Slik ser Deltasafe for seg fremtiden til sjøs med sitt nye produkt.

– God respons

– Vi har vært i kontakt med flere aktører i det maritime markedet. Responsen virker lovende – det ser absolutt ut til å være behov for produktet, sier styreformann, produktutvikler og dr. ing. Håkon Døvre i Deltasafe. Til uka skal han presentere produktet på teknologifestivalen Technoport i Trondheim.

Hvert år drukner 150-200 personer i Norge. Opptil ti ganger så mange pådrar seg alvorlige skader som følge av nesten-drukning. Døvre mener at potensialet for å berge liv og begrense skader er enormt, og har derfor stor tro på produktet.

I redningsvesten

Målgruppen er i første omgang yrkesfiskere, hvor blant andre enmanns-sjarker er svært utsatt dersom fiskeren faller over bord. Tanken er at brikken kan sys inn som en del av en redningsvest eller overlevelsesdrakt.

– Vi ser for oss at teknologien er interessant innen all offshore-virksomhet. Etterhvert planlegger vi å lansere produktet mot fritidsmarkedet, påpeker han. Nå forsøker Deltasafe å få napp hos aktører som produserer redningsutstyr til sjøbruk.

Døvre hevder at brikken har nok signalstyrke til å sende signaler selv i krapp sjø og selv om båten går i relativt høy hastighet.

– Det er vanskelig å sende signaler fra en brikke som ligger i vann. Men vi har arbeidet grundig med dette, og har lyktes med å få senderen til å fungere på 300-500 meters avstand, sier Døvre.

– Det stemmer ikke helt. Jeg har fått den til å fungere på 800 meter, skyter utvikler Magnar Wahl inn.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå