Redder sjøfolks liv

Kjemikalieskipet Bow Clipper og alle andre skip kan overvåkes via det satellittbaserte systemet LRIT (Long Range Identification and Tracking).
Kjemikalieskipet Bow Clipper og alle andre skip kan overvåkes via det satellittbaserte systemet LRIT (Long Range Identification and Tracking).Bilde: Odfjell ASA

Ser praktiske problemer

Norges Fiskarlag er avventende til mann over bord-brikken fra Deltasafe. – Vi er positive til alle tiltak som kan berge liv til sjøs, men det er ofte vanskelig å finne balansen mellom ideelle løsninger og praktisk bruk, sier avdelingsleder Torleif Paasche i Norges Fiskarlag til TU. Han påpeker at tekniske nyvinninger har vist seg vanskelige å få gjennomslag for blant fiskerne.

Brikken er bare 53x30x15mm stor, og skal derfor ikke være til besvær under arbeid om bord.

Bedriften Deltasafe har utviklet Mann over bord-brikken som aktiveres når den omsluttes av vann. Etter mange timers testing fungerer nå brikken slik den skal: Den tåler vannsprut, men så fort den omsluttes av vann går alarmen.

Om bord i båten er en datasentral med mottaker, samt en GSM-sender som varsler fra til en definert mottaker om at alarmen har gått. Signalet fra brikken stanser motoren øyeblikkelig og utløser en redningsleider slik at personen i sjøen på egen hånd kan redde seg om bord igjen. En GPS registrerer hvor alarmen har gått av, og GSM-meldingen inneholder posisjon slik at kostbare og forsinkende leteoperasjoner unngås. Et godt eksempel er de mange historier om utenlandske turister som leier båt for fisketur, kommer ut i dårlig vær, og store leteaksjoner iverksettes. Slik ser Deltasafe for seg fremtiden til sjøs med sitt nye produkt.



– God respons

– Vi har vært i kontakt med flere aktører i det maritime markedet. Responsen virker lovende – det ser absolutt ut til å være behov for produktet, sier styreformann, produktutvikler og dr. ing. Håkon Døvre i Deltasafe. Til uka skal han presentere produktet på teknologifestivalen Technoport i Trondheim.

Hvert år drukner 150-200 personer i Norge. Opptil ti ganger så mange pådrar seg alvorlige skader som følge av nesten-drukning. Døvre mener at potensialet for å berge liv og begrense skader er enormt, og har derfor stor tro på produktet.



I redningsvesten

Målgruppen er i første omgang yrkesfiskere, hvor blant andre enmanns-sjarker er svært utsatt dersom fiskeren faller over bord. Tanken er at brikken kan sys inn som en del av en redningsvest eller overlevelsesdrakt.

– Vi ser for oss at teknologien er interessant innen all offshore-virksomhet. Etterhvert planlegger vi å lansere produktet mot fritidsmarkedet, påpeker han. Nå forsøker Deltasafe å få napp hos aktører som produserer redningsutstyr til sjøbruk.

Døvre hevder at brikken har nok signalstyrke til å sende signaler selv i krapp sjø og selv om båten går i relativt høy hastighet.

– Det er vanskelig å sende signaler fra en brikke som ligger i vann. Men vi har arbeidet grundig med dette, og har lyktes med å få senderen til å fungere på 300-500 meters avstand, sier Døvre.

– Det stemmer ikke helt. Jeg har fått den til å fungere på 800 meter, skyter utvikler Magnar Wahl inn.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.