NETTARKIV

Reddende engler

Finn Halvorsen
22. mai 2002 - 14:02

Grimstad: Støtteapparatet omfatter alt fra praktisk hjelp, kompetanse- og teknologiutvikling, kontaktformidling, finansiell støtte til kommersialisering og kontorlokaler. Sørlandet teknologisenter har spilt en viktig rolle i utviklingen av Grimstad til et av landet ledende IKT-miljøer. Nå vil de utnytte de frigjorte ressursene fra Ericsson til ytterligere nyskapning i distriktet.

- Senteret ble opprettet forrige gang det var krisestemning i det sørlandske IKT-miljø, den gang Ericsson truet med å flytte hele sin virksomhet vekk fra landsdelen. Etter felles innsats fra en rekke aktører, ble Ericsson overtalt til å etablere seg i Grimstad. Vi så allerede da viktigheten av å legge grunnlaget for et bredere, og dermed mindre sårbart, IKT-miljø. Vi har så langt bidratt med hjelp til et tyvetall bedrifter, sier administrerende direktør Jan Otto Pedersen.

Lovende

- Da det ble klart at 120 Ericsson-ansatte måtte gå, var det naturlig for oss å ta kontakt og invitere til et idéseminar om nyetableringer, og vi ble møtt med svært stor entusiasme, sier Pedersen.

Seminaret genererte ikke mindre enn 24 ideer, hvorav 14 er videreført til neste fase. Fem av ideene ble videreført i samarbeid med Sørlandets teknologisenter, seks videreføres i samarbeid med Etablerersenteret, og to ideer er koblet til eksisterende virksomheter i distriktet. Bare en idé ble ikke anbefalt. I tillegg er fire eksterne ideer koblet sammen med potensielle gründere.

- På denne måten har vi klart å koble 48 personer til en eller flere bedrifter. I mange av ideene til nyetableringer ligger også potensial for ytterligere ansettelser, sier Pedersen.

Godt mottatt

Initiativet fra Sørlandets teknologisenter har gjort at skuffelsen over å bli fristilt, ikke ble langvarig, sier de Ericsson-ansatte vi snakket med i Grimstad. De mener også at dette er en viktig grunn til at alle fristilte har takket ja til sluttpakken fra Ericsson.

- Det gir oss glød og mot til å satse på nytt. Også jeg som ikke-teknolog har fått hjelp, sier Marit Myhre Anestad, som har jobbet i fem år som sekretær hos Ericsson.

Geir Nårstad har vært hos Ericsson i syv år, det vil si i hele sin yrkesaktive karriere. Han jobbet på avdelingen for nettverksaksess, som nå er flyttet til Kroatia.

- Jeg er positivt overrasket over de muligheter som faktisk finnes i det lokale IKT-miljøet. Jeg hadde en egen produktidé, og er gjennom teknologisenteret allerede koblet opp mot tre nyetablerte bedrifter. Det er svært tilfredsstillende å få lov til å være med på å skape sin egen arbeidsplass, og kanskje også andres, sier en optimistisk Nårstad, som foreløpig ikke vil røpe hva idéen hans går ut på.

Han tror bare et fåtall av de oppsagte Ericsson-ansatte vil søke seg bort fra distriktet, kanskje mest noen av de aller yngste som har tilbud et annet sted i landet.

Kenneth Dahlsveen er like optimistisk som sin kollega. Han har allerede patentsøknader relatert til mobiltelefoni inne, og er involvert i tre prosjekter sammen med Sørlandets teknologisenter. - Dersom vi lykkes, kan det bli stort, sier han.

Forny

Jan Otto Pedersen er svært fornøyd med de aktivitetene som nå er igangsatt. - Noe slikt måtte skje for å få virkelig fart på nyskapingen i distriktet. Vi har tidligere prøvd å stimulere Ericsson til å medvirke aktivt til knoppskyting. Responsen kunne vært bedre, sier han.

Han er selvsagt helt på det rene med at ikke alle ideene nødvendigvis vil lykkes. - Men snøballen har begynt å rulle, og miljøet vil tjene på det som nå skjer uansett.

Forny-programmet (Forskningsbasert Nyskapning) har også vært aktivt med i den pågående prosessen. - Dette programmet disponerer midler som skal bidra til å formidle forskningsresultater fra FoU-miljøer til næringslivet. I den pågående prosessen har det derfor vært naturlig å koble kontakter mellom noen av de Ericsson-fristilte og forskningsmiljøet ved Høgskolen, sier prosjektleder Linda Jenssen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.