DATATELE

Redd tapte data i butikken

DEAD ON ARRIVAL: Brann, vann, tyver eller mordere - lite kan stoppe datamagikerne ved IBAS på Kongsvinger fra å lirke fram de mest forlorne data fra en hvilken som helst harddisk. Nå lager de en "forbrukerklinikk" i Elkjøps butikker.
DEAD ON ARRIVAL: Brann, vann, tyver eller mordere - lite kan stoppe datamagikerne ved IBAS på Kongsvinger fra å lirke fram de mest forlorne data fra en hvilken som helst harddisk. Nå lager de en "forbrukerklinikk" i Elkjøps butikker. Bilde: IBAS

Positivt prøveprosjekt

 • Elkjøp og Ibas har gjennomført et prøveprosjekt med Data Recovery Clinic i utvalgte Elkjøp-butikker på Østlandet de siste månedene.
 • Tilsvarende konsept etableres nå også ut i Sverige. Der er det Elkjøp-eide PC City og Ibas som samarbeider om å tilby tjenesten i ni PC City-butikker i Sverige.

Dette gjør du når data er tapt

 • Ikke få panikk!
 • Slå av strømmen
 • Ikke start maskinen på nytt
 • Ikke installer programvare på nytt
 • Ikke åpne harddisken eller forsøk å reparere den selv
 • Vurder situasjonen
 • Rådspør eksperter


Gode råd og tips for tapte digitale bilder

Når du ikke får kontakt med minnebrikken:

 • Ikke forsøk å ta nye bilder
 • Ikke formater
 • La en ekspert med riktig utstyr forsøke å gjenskape bildene


Når du har slettet alle bildene eller enkelt bilder:

 • Ikke ta flere bilder, nye bilder kan ødelegge de gamle bildene ved at de "overskrives"

En undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Ibas, viser nemlig at halvparten av alle nordmenn har opplevd å miste data lagret på Pc-en.

Resultatene viser også at bildene er aller viktigst for oss. Halvparten mener det er viktigst å redde bilder framfor andre filer.

Slapp av: Det meste kan reddes

I Elkjøp-butikker over hele landet kan du snart få gjenskapt tapte data. I samarbeid med det norske sikkerhetsselskapet Ibas lanserer Elkjøp nå Data Recovery Clinic.

Dette er en datarekonstruksjonsenhet som gjenskaper alt fra uerstattelige feriebilder til korrupte filsystemer i løpet av kort tid – direkte i butikken.

Der du bor

I løpet av året skal det etableres egne klinikker i alle de om lag 50 aktuelle Elkjøp-butikkene. Tidligere måtte du sende disken eller datamaskinen til eksempelvis Kongsvinger der Ibas har kontor.

Prisen på gjenvinning av USB eller minnebrikker er 590 kroner og for harddisk 1 290 kroner.

Klinikkene vil håndtere slettede filer, korrupte filsystemer eller andre hendelige uhell med påfølgende tap av data.

Når uhellet er ute

– Samarbeidet mellom Ibas og Elkjøp gjør det enkelt for alle med PC eller andre lagringsmedier hjemme å få rekonstruert tapte data når uhellet er ute. Ibas har nesten 30 års erfaring med datarekonstruksjon i bedriftsmarkedet og vi ser et stort potensial for datarekonstruksjon også i forbrukermarkedet. Ikke minst som følge av stor utbredelse av PC-er og digitale kameraer i husholdningene, sier Hans Berg, partneransvarlig i Ibas.

Økende behov

– Etterspørselen etter denne typen tjenester er økende, og vi har vurdert ulike muligheter for å gjenskape tapte data på en rask og rimelig måte. Med Ibas som samarbeidspartner tilføres Elkjøp markedets fremste kompetanse innen rekonstruksjon av tapte data og det vil komme våre kunder til gode, sier Thomas Hegerlund, salgssjef i Elkjøp.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.