Det koreanske konsernet Hanwha har inngått en ny MoU-avtale med Kongsberg Defence & Aerospace (KDA), som Teknisk Ukeblad har omtalt denne uka,
Disse har fra før samarbeid på K9-artilleriet, og framover vil det også handle om kommende norske forsvarsanskaffelser til Hæren: Flere stormpanservogner og langtrekkende presisjonsild.
Etter det Teknisk Ukeblad får opplyst, kommer Hanwha til å tilby K239 Chunmoo-plattformen, med blant annet NSM-missiler som ammunisjon, og siste versjon av K21 stormpanservogner – som går under navnet Redback.
Begge disse prosjektene er foreløpig på RFI-stadiet, det vil si at Forsvarsmateriell kartlegger hva som finnes på markedet før det eventuelt lyses ut konkurranser.
Bestilt i juni 2012
Derfor er det heller ikke avgjort hvor mange nye stormpanservogner Forsvaret skal kjøpe inn i tillegg til de snart 164 moderne CV90-ene Hæren har fra før.

Et mellomanslag ligger på 80 stormpanservogner (SPV), inkludert oppklaringsvogner (OPV) og stridsledelsesvogner (Striled) som skal brukes til å bygge opp flere mekaniserte avdelinger i nord.
Norge har ingen opsjonsavtaler for flere CV90, slik at det å kjøpe inn flere stormpanservogner må gjennomføres som et nytt prosjekt. Som vanlig ved prosjekter av denne størrelsen skal det også gjennomføres en såkalt konseptvalgsutredning (KVU).
FMA har overfor TU tidligere understreket at de er svært godt fornøyd med CV90, men at de ønsker å oppdatere seg om utviklingen og hva som finnes på markedet i dag.
Det har tross alt gått ti år siden 144 CV90 MkIIIb ble bestilt. Det er senere gjort en supplementbestilling på 20 kamp- og støttevogner, fordelt på åtte multivogner og tolv stormingeniørvogner, og leveransene har startet.
Chunmoo og Redback
En av aktørene som altså kommer til å informere det norske forsvaret om hva de kan tilby, er Hanwha, som fra før har levert K9 Vidar-artillerisystemet Hæren bruker i dag.
Både stormpanservogner, det som på engelsk kalles «Infantry Fighting Vehicles» (IFV), og langtrekkende presisjonsild ble blinket ut da Hanwha Corporation, Hanwha Defense og Hanwha Defense Australia inngikk en MoU-avtale med KDA under Eurosatory 14. juni.
Etter det TU har fått opplyst, handler avtalen for eksempel om integrasjon av Odin og Cortex, henholdsvis ildledningssystem og integrert kampsystem (ICS) fra KDA, på en K239 Chunmoo-launcher. Hanwha ønsker også å forberede testskyting av NSM-missiler fra denne plattformen.
NSM kan brukes både mot sjø- og landmål, og sett fra Forsvarets side kan det trolig være hensiktsmessig å fortsette med missiler de allerede har i inventaret, ikke minst når de norskutviklede og -produserte høypresisjonsmissilene åpenbart befinner seg i øverste sjikt når det gjelder ytelse innenfor sitt segment.
Når det gjelder IFV-er, utviklet Hanwha tidligere på 2000-tallet K21 som i en oppgradert versjon, AS21 Redback, kniver om en gigantkontrakt i Australia. Her er motstanderen tyske Rheinmetall Lynx (KF41).

Vil samarbeide med alle
– Denne MoU-en støtter oppunder vårt pågående samarbeid med Kongsberg på ulike programmer, både i Australia og internasjonalt, der vi kombinerer selskapenes beste teknologiske løsninger, uttalte Richard Cho, sjef for Hanwha Defense Australia, da avtalen ble kunngjort i Paris i forrige uke.
Pål Erik Bratlie, direktør for Land Systems i KDA, advarer imidlertid mot å legge altfor mye i dette. Han betegner det mer som et signal om at det jobbes med industriløsninger, og det kan fort komme lignende avtaler med andre leverandører.
KDA har fra før eksempelvis et langt og godt samarbeid med BAE Systems Hägglunds på CV90.
Bratlie påpeker at de ønsker å diskutere samarbeid med alle som melder seg som tilbydere, enten det er Hanwha, BAE Systems, General Dynamics eller andre. Så er det klart at KDA har noen kjerneprodukter de ønsker å ha med: Fjernstyrte våpenstasjoner og tårn, cortexløsninger, ildledning og missiler.
Uansett hvordan det går i disse to kommende konkurransene, blir det norske oppdrag de kommende årene for Hanwha-fabrikken i Changwon, like vest for Busan.

I april ble det klart at Norge skal bruke ytterligere én milliard kroner på artilleri for å supplere K9 Vidar-systemet som ble ferdig levert høsten 2020. Etter det TU kjenner til, er planen å anskaffe åtte K10 ammunisjonsvogner og fire K9-skyts. Etter denne leveransen vil Hæren i så fall ha 28 K9 og 14 K10.
Norges mål er å motta det nye materiellet i perioden 2024-2026, og ambisjonen er å holde samme tempo som i hovedleveransen. Den ble som kjent gjennomført på tid og innenfor budsjett.
Tungt representert i Australia
Også Australia har bestilt det som der vil hete AS9 Huntsman (30 K9 og 15 K10). Disse skal produseres og vedlikeholdes av Hanwhas australske datterselskap i Geelong-regionen sørvest for Melbourne.
Her er det Kongsberg Defence & Aerospace Australia (KDAu) som skal levere integrerte kampsystemer, som nå markedsføres under navnet Cortex, samt ildledningssystemet Odin.
Kontrakten ble inngått i desember i fjor, men dette har ligget i kortene lenge. Det koreanske selskapet varslet dette over et år tidligere. Ifølge Kongsberg vil dette være en betydelig videreutvikling fra den norske K9 Vidar-løsningen, og arbeidet fordeles på Australia og Norge.
KDAu er også i ferd med å levere luftvernsystemet Nasams til Australia. Det er også et lenge pågående samarbeid om videreutvikling av F-35-missilet JSM, samt at det skal leveres og kanskje produseres NSM-missiler der.
Det følger beslutningen fra april i år, da Australia varslet at de planlegger å bestille NSM til sine åtte fregatter i Anzac-klassen og tre jagere i Hobart-klassen.
Det er også en mulighet for at Australia tar i bruk landbaserte NSM. Et system som ligner på det amerikanske marinekorpsets Nmesis, tilbys av Kongsberg Defence Australia (KDAu) i partnerskap med Thales Australia, som leverer plattformen Bushmaster IMV.
Kombinasjonen har fått navnet Strikemaster og lanseres for det australske programmet Sea/Land 4100 Phase 2 Land Based Maritime Strike.