FORUM

RECS-sertifikater – en salgsgimikk?

19. jan. 2006 - 13:56

ENERGI Sammen med kunder av Trondheim Energiverk (TEV) har jeg mottatt melding, med et vedlagt garantibevis fra Statnett, om at vi er garantert at kraften vi kjøper fra TEV kommer fra fornybare energikilder.

I følgebrevet fra TEV sies det at «Som du ser av sertifikatet skal den strømmengden vi selv kjøper inn tilsvare den mengden fornybar kraft vi selger til våre kunder.» I sertifikatet har jeg ikke funnet noe som støtter opp om denne setningen. Sertifikatet sier ikke noe om premissene for å få det utstedt. Utsagnet i følgebrevet fra TEV står for meg ullent. Jeg har utbedt meg en nærmere forklaring fra TEV på hvordan jeg kan føle meg trygg på at jeg ikke får kraft fra ikke-fornybare kilder all den stund TEV er med i et internasjonalt samkjøringsnett hvor det er mye kraft fra ikke-fornybare kilder. TEV har forsøkt å gi en forklaring, uten at jeg syns den er mindre ullen, noe jeg har påpekt i et nytt brev til TEV. Jeg har ikke fått svar på denne henvendelsen.

Inntil jeg får en troverdig forklaring, så er min oppfatning at sertifikatene hvitvasker ikke-fornybar kraft og er en salgsgimikk. Ifølge deres utsagn kjøper TEV kraft fra andre kraftprodusenter. I navnet kan dette være fra andre vannkraftverk. Men vi kunder vet ikke om disse verkene igjen kjøper ikke-fornybar kraft. Høyst sannsynlig gjør de det i perioder det syns å være økonomisk/strategisk riktig. På samme måte som penger kan hvitvaskes gjennom flere transaksjoner er det også en fare for at kraft fra ikke-fornybare kilder kan hvitvaskes .

Etter min mening kan vi kunder være trygge på at vi ikke kjøper kraft fra ikke-fornybare kilder kun dersom vårt vannkraftverk alltid produserer minst den kraften det selv selger til sine kraftkunder, slik at det aldri blir nødt til å kjøpe kraft fra andre kraftverk, kun selge overskuddskraft til andre kraftverk.

Alf Tørum

Tekna-medlem

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.