KLIMA

Reagerer på at SFT får selge klimakvoter

SFT som klimakvoteselger blir som  bukken og havresekken, mener konkurrentene.
SFT som klimakvoteselger blir som bukken og havresekken, mener konkurrentene. Bilde: SIMEN HÅKONSEN/TU

Ved kjøp av klimakvote får private og bedrifter mulighet til å gjøre opp for sine utslipp.

Klimakvoter selges i Norge av ideelle organisasjoner som Framtiden i våre hender og Kirkens Nødhjelp, og av kommersielle aktører som Fjordkraft og Trondheim Energiverk.

SFT-tilskudd

Regjeringen mener markedet er uoversiktlig og setter av 7,4 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett for å gjøre SFT i stand til å sette opp og drifte en ordning med salg av klimakvoter.

SFT er et offentlig finansiert statlig tilsynsorgan.

– Vridning

Daglig leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender (FIVH) reagerer krast og sier til Bergens Tidende at han frykter konkurransevridning.

– Vi må hele tiden være i markedet og hente inn gode prosjekter, mens SFT skal kjøpe klimakvoter av Finansdepartementet på helt andre vilkår enn oss, sier Hermstad.

– Rolleblanding

Administrerende direktør Sverre Gjessing i Fjordkraft i Bergen er også skeptisk.

– Dette er en veldig uheldig rolleblanding. Hvilken troverdighet skal SFT ha som både aktør og kontrollør i det samme markedet? SFT er ansvarlig for de norske utslippstallene, som påvirker kvoteprisene. Dette er innsideinformasjon som krever nøytral håndtering, sier Gjessing til BT.

Høyres næringspolitiske talsmann Torbjørn Hansen er enig og ber miljøvernminister Erik Solheim (SV) svare på hva han vil gjøre for å hindre konkurransevridning.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.