NYHETER

Raus lagbygger

Tore Sandvoll (56) har som lagleder bygget det norske datterselskapet til Endress+Hauser stein for stein.

Menneskene står høyest i kurs hos Tore Sandvoll i Endress+Hauser.
Menneskene står høyest i kurs hos Tore Sandvoll i Endress+Hauser.
8. mars 2013 - 18:00
Vis mer

Tranby: Han har ledet driften i 20 år, og vært ansatt siden 1987. Den gang hadde de skandinaviske søsterselskapene i Danmark og Sverige hver for seg dobbelt så stor omsetning. Norge var lillebror. I dag ligger vi et par hestehoder foran danskene og er på nivå med söta bror.

Ledende til lands

Den prosjektorienterte omsetningen i det norske datterselskapet har svingt rundt 100-millionersmerket i noen år nå. I andre halvdel av 1980-tallet lå den på 15-20 millioner.

Nordmennene i det sveitsiske selskapet kan nok takke olje- og gassindustrien for noe av suksessen. Samtidig mener Tore at selskapet har ledertrøyen for leveranser av prosessinstrumenter til den landbaserte industrien.

- Den posisjonen vil vi forsvare for enhver pris, forteller han til Automatisering.

For der tallene fra statistisk sentralbyrå forteller om de laveste industriinvesteringene i Norge på 40 år, er situasjonen langt lysere for innkjøp av automatiseringsutstyr. Direktøren antyder at oljebransjen står for halvparten av omsetningen. Resten fordeler seg på annen industri, vann og avløp, gruvedrift og energi- og miljørelaterte løsninger.

150 millioner i sikte

Med en solid ordrereserve fra 2012 er siktet stilt inn på nærmere 140 millioner i år. Men målsettingen stopper ikke der.

- Vi har ambisjon om et stabilt omsetningsnivå på 150 millioner kroner innen tre år, forteller Tore til Automatisering.

Til tross for at antall ansatte kun har økt fra 15 til 30 og enhetsprisene er halvert, har omsetningen (under Tores ledelse) blitt seksdoblet. Et sentralt verktøy er automatisering av arbeidsprosesser, spesielt logistikkprosessen med tilbud, bestilling, produksjon og distribusjon.

- Det at vi lever i en SAP-verden bidrar til at hver enkelt ansatt kan håndtere langt mer enn tidligere, forklarer han.

Lagbyggeren

Med hjerte for måleteknikk: Tore Sandvoll snakker gjerne detaljert måleteknikk med kundene.
Med hjerte for måleteknikk: Tore Sandvoll snakker gjerne detaljert måleteknikk med kundene.
 

Selv om gode verktøy kan være halve jobben, er medarbeiderne den aller viktigste ressursen. Tore bruker analogien til et fotballag som et bilde på hvordan det norske selskapet, med avdelingskontorer i Bergen og Sandefjord, er skrudd sammen.

- Jeg føler meg litt som en lagbygger, eller lagleder, sier direktøren og smiler.

En populær fotballklubb har også mange supportere og eksterne støttespillere. Tore mener at sosiale aktivteter ikke bare handler om de ansatte. Han spiller på det utvidede nettverket, med ektefeller, partnere og barn. Storfamilien samles kanskje annethvert år, for eksempel på et høyfjellshotell, og minst én gang årlig samles de ansatte med sine respektive voksne til et sosialt arrangement.

- Jeg opplevde den positive effekten med å involvere familiene til de ansatte da jeg arbeidet i Basf tidlig på 1980-tallet. Dessuten er det interessant å bli kjent med de andre i familien, for alle parter, forteller han.

Blomstrende gledespredning

Det er også et sikkert vårtegn når parkeringsplassen på Tranby er delvis fylt med de største amplene som hagesentrene kan by på, én plante per hjem for de ansatte. Det gleder utvilsomt hele familien. Han kunne nok sendt en litt større slump av overskuddet til eierne i Sveits, men rausheten har resultert i lojale og dedikerte kollegaer.

- Jeg er omgitt av gode kollegaer som drar lasset, sier Tore.

Selv er han takknemlig for støtten på hjemmebane. Tore forteller at hustru Elin har vært hjemmeværende, og sørget for at familien Sandvoll har fungert som et godt lag.

De er i gang med dobbeltjubileum hos Endress+Hauser i år. Moderselskapet runder 60 år, og det norske datterselskapet fyller 40. Til sammen blir det nok et heidundrende 100-årsjubileum!

Vil slå sammen industrimessene

Tore har trolig mange med seg når han ønsker seg én skikkelig industrimesse. Han synes samlingsstedene for landbasert industri i Norge er altfor fragmentert.

Han trekker paralleller til våre skandinaviske naboland. I Danmark har for eksempel industrimessen i Herning det aller meste av automatiseringsløsninger, 650 utstillere og 20 000 besøkende, i 2013. Mer enn tre av fire besøkte utstillingen for blant annet å se på automatisering og industriell it (MES).

I Sverige samler fusjonerte Scanautomatic og Processteknik (svanskamassan.se) 350 utstillere og tiltrekker seg 10 000 besøkende (2013).

Direktøren mener at organisasjoner som Hydraulikk- og pneumatikkforeningen (HPF), Ifea (industriens forening for elektroteknikk og automatisering), Maskingrossisternes Forening, NFA (norsk forening for automatisering) og Norsk Industri bør forene krefter for å styrke fastlandsindustriens konkurransekraft.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.