BYGG

Råteskader firedobles

Statens bygningstekniske etat frykter at klimaendringer vil føre til at antallet råteskader øker dramatisk.
Statens bygningstekniske etat frykter at klimaendringer vil føre til at antallet råteskader øker dramatisk. Bilde: SINTEF Byggforsk
Joachim Seehusen
11. mars 2010 - 12:43

Morten Lie, administrerende direktør i Statens Bygningstekniske Etat advarte mot råteplobemer i et foredrag under Byggedagene.

– Vi har sett på tilgjengelige tall. I et ikke veldig dramatisk klimascenario ser vi at antall bygg utsatt for råteskader vil øke fra 600 000 til 2.4 millioner, sa Lie, før han fortsatte med at vi må gå videre med ytterligere undersøkelse for å få bedre tall og oversikt over kostnader knyttet til dette.

Fra vugge til grav

SAMSTEMT: Morten Lie, administrerende direktør i Statens Bygningstekniske Etat mener at statlige etater trenger bedre samordning for å snakke med en stemme. Joachim Seehusen
Lie uttrykte at det er viktig å få på plass en "fra vugge til grav"-tankegang for bygg.

– Vi må flytte dagens fokus som går frem til ferdigattest, og så stanser, sa byggdirektøren.

Staten er ikke koordinert

Lie snakket om hva han ventet seg av den kommende stortingsmeldingen om bygningspolitikk og uttrykte et ønske om at staten samkjørte seg bedre.

– Mange opplever at forskjellige statlige etater ikke snakker med samme stemme. Her er det mye å gjøre. Stortingsmeldingen gir en fin anledning til at staten samordner seg. Men, jeg må få si at av og til kan vi i statlige organer ønske oss at også byggenæringen samordner seg noe bedre, sa Lie.

Prioriteringer

– Det har vært noe debatt om stortingsmeldingen skal handle om byggenæringen eller bygningspolitikk. For meg må byggene stå i sentrum, det er viktig for å få en offensiv bygningspolitikk, sa Lie.

Han trakk deretter opp noen felt han mente burde få oppmerksomhet i meldingen om bygningspolitikk som skal legges frem i 2011:

  • Lovverket må gjennomgås
  • Byggenæringen trenger kvalifiserte aktører
  • Vi trenger stort fokus på produkter
  • Vi må sikre gode og hensiktsmessige prosesser
Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.