BYGG

Rasutsatt vei borte med ny tunnel

Knut Strøm
24. jan. 2007 - 07:01

På det andre stedet, Fatlaberget ved Leikanger, er arbeidet nå i startfasen med bygging av en ny tunnel.

Når den er ferdig, vil alle som ferdes på denne veien kunne ferdes trygt.

Veiprosjektet gjennom Stedjeberget ved Sogndal med 2,1 km tunnel, 1,2 km ny vei i dagen samt 0,6 km ny turvei åpner rundt midten av mars. Det er i god tid i følge planen som var satt til mai.

– Gjennomføringen av prosjektet er gått veldig bra, forteller prosjektleder Susanne Svardal ved Statens vegvesen, region vest.Rimeligere

Prosjektet er blitt ca. 10 mill. kroner rimeligere enn overslaget, som var beregnet til 170 mill. kroner. Disse pengene håper hun kan bli overført til byggingen av tunnelen i Fatlaberget.

– Innen visse grenser har veisjefen mulighet for å omdisponere midler fra ett prosjekt til et annet, opplyser hun.

Arbeidet med Stedjebergtunnelen startet i mars 2005 med de innledende arbeider for påhuggene. Selve tunneldrivingen der Mika hadde kontrakten, startet i begynnelsen av august i 2005. Halvparten av massene er brukt til å bygge ny vei, mens resten er brukt til utfylling av badeplass for Sogndal kommune.

– Selve tunneldrivingen gikk uten noen store problemer, men den er ganske tungt sikret med bruk av sprøytebetong, boltig og bruk av buer, forteller prosjektlederen. Ett problem var at det var lite nedbør under tunnelarbeidene i fjor vår. Derfor måtte de gå på igjen og supplere vann- og frostsikringen etter at disse arbeidene egentlig var avsluttet.Lekter til bunns

På Sogndalssiden ble massene for å lage badeplassen tippet i fjorden fra en lekter som ble brukt som en rampe: Plutselig en dag gikk den til bunns. Heldigvis skjedde det da det ikke var folk eller kjøretøy på den.

Det ble først gjort forsøk med slepebåt for å dra den ut. Siden ble gjort forsøk på heving med en flåte som ble fylt med sjøvann og så festet ned til lekteren og etterpå ble vannet pumpet ut ved fjære sjø. Da floa kom var den likevel ikke til å rikke.

– Lekteren var gammel og det ble anslått å bli for dyrt å gjøre flere forsøk på heving og reparering. Derfor ble det søkt om lov til å la den ligge der den sank, sier Svardal. Lekteren ble derfor åpnet slik at den ble fylt med stein. Derfor ligger den nå inne i fyllingen som har gitt et nytt friområde i Sogndal.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.