FYLKESVEI 451

Rasødelagt fylkesvei ved Jølster er åpnet igjen - fylkesvei i Nordland stengt

Oppryddingsarbeidet pågår begge steder.

Et flere hundre meter langt jordras som gikk over fylkesvei 5690 i Jølster kommune i Sogn og Fjordane 30. juli.
Et flere hundre meter langt jordras som gikk over fylkesvei 5690 i Jølster kommune i Sogn og Fjordane 30. juli. Foto: Audun Braastad/NTB Scanpix
AV NTB OG PER HELGE SEGLSTEN
20. aug. 2019 - 14:20

Fylkesvei 5690 (skiftet nummer fra 451 nå i august) i Jølster åpner for normalt trafikk fredag. Et stort skred over veien 30. juli. En mann i 50-årene er fortsatt savnet etter raset.

Veien ble delvis åpnet for trafikk fredag før skolestart, men det gjenstår ennå en del arbeid før Statens vegvesen er i mål, ifølge Bergens Tidende.

– Hele veien måtte bygges opp fra grunnen igjen, sier avdelingsdirektør Svenn Egil Finden i Vegvesenet.

150 meter av veibanen på fylkesvei 5690 forsvant i Jølstravatnet i raset. Veien kommer til å være stengt deler av dagen denne uken.

– De åpne periodene er tilpasset pendlere og skolebusser, sier Finden.

Totalt vil skadene på fylkesveien i forbindelse med raset beløpe seg til rundt 50 millioner kroner.

Det er forekløpig uklart hvor store skadene er på fylkesvei 7570 mellom Beisfjord og Fagernes, etter at det gikk et stort jord- og steinskred over veien ved Indre Katleberget mandag kveld.

Politiet i Nordland meldte om raset i Beisfjord klokka 23.12 mandag kveld etter flere innringninger. Fylkesveien går langs Beisfjorden, inn fra E6.

Operasjonsleder Ivar Bo Nilsson sier til NTB sier at stort sett alt som kan løsne når et ras går, er med i massene, både trær og store steiner skal ha falt i veien.

En entreprenør kom til stedet like etter klokka 23.35. Politiet brukte båt for å ikke utsette egne mannskaper for fare ved å ferdes langs veien, der det var rasfare i det kraftige regnværet. Fordi det er så utrygt å ferdes langs veien, har mye av nattens arbeid skjedd til vanns.

Byggeleder Jan Lind i Statens vegvesen sier på Vegvesenets hjemmesider at de tirsdag formiddag fikk en geolog på plass i rasområdet, men området er så ustabilt at vurderingene i første omgang vil bli gjort fra båt på sjøen. Hvis dette ikke gir gode nok observasjoner, vil geologene vurdere å fly over rasområdet i helikopter for å få bedre oversikt. Politi og Kystvakten er også i området for å bidra i arbeidet.

Vegvesenet skriver at det vil bli gjort en ny vurdering av om veien kan åpnes, klokka 18 tirsdag.

Rasstengt vei også i Ballangen

Politiet fikk senere også melding fra Storvatnet i Ballangen, knapt fem mil sørvest for Beisfjord, om at det skal ha gått et jord- eller steinras i det området. Det tok tid å få sjekket ut meldingene, fordi mannskapene var i Beisfjorden.

Raset viste seg å ha gått over en kommunal vei som går langs Storvatnet.

Raset er ifølge politiet halvannet meter høyt og om lagt 40 meter bredt. Som det andre skredet består raset av jord og steinmasser. Det skal ikke være hus eller hytter i traseen raset har tatt, men det er flere fritidsboliger i området, og politiet kartlegger hvem som er i nærheten.

Til sammen er sju personer evakuert i Beisfjord-området i Narvik og to i Ballangen, etter rasene.

 
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.