IKT

Raskere trafikk

Denne uken blir deler av Telenor Mobils og NetComs GSM-nett klart for GPRS-trafikk. Forkortelsen står for General Packet Radio Service. Det dreier seg altså om pakkesvitsjet teknologi. Kommunikasjonen foregår ved oversendelse av små datapakker på samme måte som ved Internett-trafikk.

I praksis betyr det at brukeren alltid er pålogget, noe som gir enklere wap- og Internett-surfing via mobiltelefonen. Betalingen skjer i henhold til mengde data som overføres. Tale skal fortsatt takseres etter tidsbruken, og overføringshastigheten øker. I første omgang antydes den tre til fire ganger raskere enn i dagens GSM-nett.

Fra starten skal begge operatørene ha dekning i østlandsområdet og de største byene, men etter hvert vil stort sett hele GSM-området få GPRS. For å kunne utnytte den nye teknologien, må abonnentene ha nye mobiltelefoner. Her ligger leverandørene tynt an. Foreløpig er det kun Motorola som har et begrenset utvalg telefoner å tilby. De fleste andre vil trolig ikke komme med telefoner i volumleveranser før til sommeren.

Les mer om: