IKT

Raskere prosessor - igjen

Det går vanligvis ikke lang tid mellom hver gang det dukker opp en ny topputgave på prosessoren.

Denne gangen er det litt spesielt fordi Intel skur opp ytelsen både på sin 32 og sin 64 bits serie.

Pentium 4 blir nå lansert i en 3.2 GHz utgave. Den får en 800 MHz ekstern buss og har hele 512 KB annennivå hurtighukommelse.

Serverutgaven Xeon som benyttes i multiprosessorløsinger kommer nå med 2,8 GHz og får hele 2 MB tredjenivå hurtighukommelse.

En enda større nyhet for de krafthungrige på serversiden er nok den nye utgaven av Itanuim 2, eller Madison, som kodenavnet har vært.

Den vil komme med en klokkefrekvens på opptil 1,5 GHz, og det er kjapt i denne klassen, spesielt siden forrige generasjon var på maksimalt 1 GHz. Det vil medføre en ytelsesøkning på 30 til 50 prosent

Intel har også utstyrt Itanium 2 med et enormt tredjenivå hurtighukommelse. Hele 6 MB kan den skilte med, noe som er en dobling fra tidligere. Verken klokkefrekvensen eller økningen i hukommelse har økt varmeutviklingen, men 130 watt er allikevel en utfordring for kjølesystemet.

Stadig flere av de store dataselskapene har tatt i bruk Itanium, og det kan tyde på at Intel kan lykkes med å gjøre Itnium til en industristandard på 64-bits plattformen som de klarte med X86 på 32-bit plattform.

Den viktigste utfordreren kommer fra IBMs Power 4 som kan vise til svært gode ytelsestall. IBM har også utviklingsmuskler nok til å konkurrere med Intel og de har annonsert at den neste versjonen av prosessorplattformen Power 5 vil kunne mangedoble den ytelsen vi ser i dag.

Sun har også skissert en spennende utvikling for sin Sparc-prosessor, men om de klarer å levere i tide, sammen med Texas Instrument som produserer prosessorene gjenstår å se.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.