KRAFT

Raskere papirmølle i NVE

BEHANDLER FLERE: NVE behandler flere småkraftsøknader, og har fått mer sving på saksbehandlingen. Dermed kan det bli flere småkraftverk som dette i Austefjorden. Energiministeren er fornøyd.
BEHANDLER FLERE: NVE behandler flere småkraftsøknader, og har fått mer sving på saksbehandlingen. Dermed kan det bli flere småkraftverk som dette i Austefjorden. Energiministeren er fornøyd. Bilde: Trond Gram

Saksbehandlerne har fått mer fart på seg i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), og satte ny rekord i antall behandlede søknader.

Direktoratet behandlet blant annet 101 småkraftsaker, 27 flere enn året før. 78 fikk konsesjon, 19 fikk avslag, og fire innstillinger ble sendt til Olje- og Energidepartementet.

NVE ga i fjor konsesjoner for 4,5 terawattimer (TWh) ny energiproduksjon, opp 1,2 TWh fra året før.

Energiministeren er fornøyd

– At det i 2010 ble behandlet 101 konsesjoner til småkraftverk viser at regjeringens målsetting om økt saksbehandlerkapasitet har vært vellykket, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i en pressemelding.

NVE gav 11 konsesjoner og tre avslag på søknader om utbygging av vindkraft. Til sammen ble det gitt konsesjon til vindparker med en teoretisk kraftproduksjon på 2,7 TWh.

13 fjernvarmesøknader ble også innvilget. Det er mindre enn året før, og skyldes at NVE får inn færre saker til behandling.

438 km kraftledninger

NVE har også innvilget søknader om 438 kilometer kraftledninger, inkludert Skagerak 4 og nye kabler over Oslofjorden, samt et nytt sentralnett på Fosen hvor det er store og dels omstridte planer om å bygge ut vindkraft.

Les også:

Søker nytt Fosen-nett

– NVE er svært fornøyd med at vi har nådd målene, sier direktør Agnar Aas i en pressemelding. – Vi har blant annet behandlet 100 småkraftverk, som var målsetningen med den styrkede bemanningen vi har fått.

Større konflikter

NVE-direktøren er likevel ikke fornøyd med tempoet i småkraftsakene. Midt oppe i gleden over et oppnådd mål er han også bekymret for alt oppstyret rundt de såkalte «monstermastene».

– Samtidig registrerer vi økende konfliktnivå knyttet til viktige nettforsterkninger, og vi har fortsatt utfordringer når det gjelder å ta unna køen av småkraftsaker. Disse sakene vil fortsatt ha høy prioritet, sier vassdrags- og energidirektør Agnar Aas.

Siden 2005 har NVE gitt konsesjon til 11 TWh vann- og vindkraft og 4,3 TWh fjernvarme.

Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.