PRODUKTNYHETER

Raskere konstruksjon

10. mai 2001 - 13:15

Helt nye funksjoner samt over 400 nye forbedringer lover PTC i sin nyeste versjon av det tredimensjonale DAK-programmet som er først og fremst beregnet for mekanisk konstruksjon. – Med dette skal du kunne modellere hvilket som helst produkt, sier Tom Pettersen hos PTC Norge. Han legger til at brukergrensesnittet er gjort om for at programmet skal være lettere å lære.

– Utgangspunktet var å gjøre Pro/Engineer 2001 til et DAK-verktøy som vil gi industrien muligheter å lage produkter av høy kvalitet enda raskere. Dessuten, og like viktig som selve konstruksjonsarbeidet, er funksjonene for å gjøre analyser. Viktige nye mål med den nye versjonen er å gjøre gjenbruk av data så enkelt som mulig, sier Pettersen.

Dynamisk endring

Bjørnar Bakken, DAK-spesialist på maskinkonstruksjon hos PTC, trekker spesielt frem grensesnittet, Direct Modelling, som gjør det mulig å velge egenskapene direkte på produktgeometrien.

Med denne funksjonen kan konstruktøren dynamisk endre et objekts utseende og størrelse, skape nye egenskaper med et museklikk og umiddelbart endre eller omdefinere en modell. Dermed reduseres musebevegelsene og antall menyer man må gå gjennom, med inntil 40 prosent.

Et annet viktig tillegg er en funksjon som kalles ISDX – Interaktive Surface Design Extension. Dette er et verktøy for overflate- og formmodellering som gir en fotorealistisk presentasjon og visualisering i realtid.

En slags stavekontroll

Med denne måten for overflatemodellering får man fram en dynamisk kombinasjon av parameterbasert modellering og fritt skapende estetisk design basert på de assosiative funksjoner i DAK-programmet. Den nye versjonen er også bedre på å håndtere store sammenstillinger. Med en funksjon som setter spesielle begrensninger på en modell, er det for eksempel mulig på holde en veivaksel i balanse selv om det gjøres forandringer. – Dette blir en slags stavekontroll for 3D-modellen, sier Bjørnar Bakken.

Pro/Engineer 2001 bygger på en ny løsning for interoperabilitet som PTC kaller Granite One. Dette er et slags operativsystem som kombinerer en rekke teknikker for å skape egenskapsbaserte modeller assosiativt, eller overføre dem mellom forskjellige DAK-verktøy. PTC har brukt tre år på å utvikle systemet som de nå vil tilby kunder og programvarepartnere, til og med sine konkurrenter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.