PRODUKSJON

Raskere diagnose

LUR MATTE: Ny bruk av gammel matematikk brukes nå i bildeanalyse, for å sjekke dine og mine gener. Kromosom-analyse vil raskt avsløre om vi har anlegg vi ikke ønsker å ha. Forskerne takker og bukker. Foto: LPS
LUR MATTE: Ny bruk av gammel matematikk brukes nå i bildeanalyse, for å sjekke dine og mine gener. Kromosom-analyse vil raskt avsløre om vi har anlegg vi ikke ønsker å ha. Forskerne takker og bukker. Foto: LPS
Stein Bekkevold
13. juli 2005 - 11:30

Programvaren BlueFuse sies å gjøre det mulig for genetikere eksakt å bestemme hvilke genestrenger (kromosomer)som er til stede og hvilke som mangler i en DNA-prøve.

Dine og mine kromosomer kan altså lynfort sjekkes for å finne ut om vi lider av noe. Eller kommer til å lide av noe. Og resultatet er mye sikrere enn før.

Hele genomet kan sjekkes under ett. Det man leter etter er ikke bare manglende strenger, men også abnorme, doble og så videre.

Ved å undersøke forstørret genetisk materiale i en teknikk som kalles Array CGH (comparative genomic hybridisation, får forskerne opp et øyeblikksbilde av alle gener i en celle på et gitt tidspunkt.

BlueFuse ble utviklet av BlueGnome, en knoppskyting fra Cambridge University.

Automatiserer

Teknikken automatiserer letingen etter avvik slik at forskerne slipper å sitte limt til mikroskopene hele tiden.

Man kommer langt med bildegjenkjenning og -analyse. Denne delen av treknikken likner sterkt på fuzzy Logic.

Dr. techn. Graham Snudden er mannen bak appliseringen av de gamle matematikkteoriene (boolsk logikk) som baseres mer på forholdstall enn på eksaktheter. Spesiell matematisk statistikk benyttes også (bayesian statistics).

BlueFuse renser bildene ved å fjerne informasjon som ikke opplagt hører til, og påpeker anomalier som forskerne så studerer nærmere.

Denne type screeing er også av meget stor interesse for kriminaletterforskere. CID – det vi dødelige kaller Scotland Yard – er allerede sterkt interessert. CID betyr Criminal Investigation Department.

Slike ledes som vi kanskje vet fra alle påskekrimmene, av en Chief Detective Superintendent. Det er en slik som nå snuser på BlueFuse.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.