BYGG

Rasfarlig hus kan ruinere 70 personer

UTYGT: Heine Askeland og datteren Mia viser noen av sprekkene i muren i gården i Ladegårdsgaten i Bergen. Nærmere halvparten av beboerne er evakuert fordi bygården har fått store setningsskader og kan være farlig å bo i.
UTYGT: Heine Askeland og datteren Mia viser noen av sprekkene i muren i gården i Ladegårdsgaten i Bergen. Nærmere halvparten av beboerne er evakuert fordi bygården har fått store setningsskader og kan være farlig å bo i. Bilde: Scanpix
24. okt. 2010 - 17:20
Vis mer

Gården har setningsskader, det er oppstått store sprekker i grunnmuren og veggene. Beboerne mener skaden skyldes at grunnvannet er sunket etter at kommunen bygde en tunnel i nærheten. Dette avviser kommunen.

Mandag starter en rettssak beboerne har anlagt mot kommunen.

Evakuert

SPREKKER: Heine Askeland viser noen av sprekkene i muren i gården. Multiconsult mener setningsskadene skyldes tunnelbygging på slutten av 90-tallet. Hommedal, Marit
I fjor kom en rapport som sa at 15 av de 38 leilighetene i bygården var farlige å bo i. I juli ble beboerne evakuert på kort varsel. Verken Bergen kommune eller forsikringsselskapet ville ta ansvar for dem. De måtte på egen hånd finne seg nye steder å bo. I tiden etter har de betalt dobbel husleie.

– Vi har klart dette i over et år, men på sikt vet jeg ikke hvordan vi skal klare det. Vi har 21.000 kroner i månedlige boutgifter på leiligheten vi ikke kan bo i og leiligheten vi leier, forteller Heine Askeland. Han og familien måtte flytte ut i fjor.

Han er skuffet over at kommunen ikke har gjort mer for å hjelpe beboerne:

Overleve

– Kommunen har vist stor likegyldighet overfor oss. Det eneste tilbudet vi fikk da vi ble pålagt å flytte, var å gå på sosialen. Jeg er overrasket over at de folkevalgte ikke er på banen i denne saken. Synes de det er greit at 70 mennesker går for lut og kaldt vann? spør Askeland.

Sammen med kone og datteren Mia på to år måtte han flytte ut i juli i fjor fordi det var farlig å bo i leiligheten. Tiden som har gått, har vært en voldsom belastning.

– Vi tenker på dette hver dag. Samtidig er det viktig å ha en strategi for å overleve. Men det er lenge siden vi har hatt det jeg vil kalle en normal hverdag.

Fattig

Familien kjøpte leiligheten for 1,6 millioner kroner for få år siden. Nå er verdien tilnærmet null.

Beboerne risikerer også å måtte betale både egne og kommunens sakskostnader hvis de taper i retten.

– Vi står i fare for å tape 2 millioner kroner hver. Hvis vi ikke vinner i retten, regner jeg med at de fleste som bor her går konkurs. Det er bittert å tenke på at Mia må vokse opp som fattig selv om hun har foreldre med to inntekter, sier Heine Askeland som selv arbeider som lektor.

STRIDENS KJERNE: Mandag starter en rettssak beboerne i denne gården har anlagt mot kommunen. De krever opptil 110 millioner kroner i erstatning, men får ingen støtte fra forsikringsselskapene. Scanpix

110 milioner kroner

Anslagene over hva det koster å reparere skadene varierer, avhengig av hvor mye som må gjøres. Et alternativ er å rive bygården i Sandviken.

– Kravet mot kommunen er begrenset oppad til 110 millioner kroner etter skjønn, opplyser advokat Eivind Pundsnes som skal føre saken for beboerne.

– Vårt standpunkt er at det foreligger årsakssammenheng mellom bygging av tunnelen og setningsskadene på bygget og at kommunen har ansvar.

Tunnelbygging som årsak

Beboerne støtter seg til en rapport fra selskapet Multiconsult som sier at tunnelbyggingen i slutten av 1990-årene er årsak til skaden.

Bergen kommune på sin side mener setningsskadene har utviklet seg over lang tid og at det ikke er noen årsakssammenheng mellom tunnelen og skadene på bygningen.

Hos forsikringsselskapet har det heller ikke vært noe å hente. Det forholder seg til at setningsskader ikke dekkes av forsikringen. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.