FORUM

Rasfaren fra Åkneset

30. okt. 2006 - 17:19

GEOLOGI Jeg henviser til flere artikler i det siste vedr. det kommende raset fra Åkneset i Stranda (og Hegguraksla i Tafjord), og spesielt til nettartikkelen «Gigantiske flodbølger i Geiranger» av 18.nov 2005, skrevet av Gudmund Løvø, journalist, NGU. Han skriver «Både NGI og skredforsker Lars Harald Blikra ved Norges geologiske undersøkelse (NGU) fastslår at det knytter seg store usikkerheter til slike analyser. I praksis vil flodbølgen variere, avhengig av både volum og form på det som sklir ut fra fjellet. I tillegg er bølgehøyden avhengig av hvordan skredet treffer fjorden, av refleksjoner i fjorden og av hvordan fjordbunnen er formet, påpeker Blikra.»

Det slår meg at en proaktiv løsning ligger i utsagnet «hvordan skredet treffer fjorden, av refleksjoner i fjorden og av hvordan fjordbunnen er formet». Derfor: Er det noen innen fagfeltet som vurderer å bygge opp/profilere stranden og bunnen på rasstedet eller ved tettstedene – enten med masse/betong eller med opphuggingsmodne store fartøyer eller oljeplattformer, som korrekt plassert og forankret vil ta av for eller retningsstyre mye av energien i raset?

Da flodbølgen fra raset vil nå tettstedene Hellesylt/Stranda/Geiranger på 5 - 10 minutter; tror noen at dette er tid nok til å redde innbyggerne? Og hvor mye er man villig til å investere for å redde lokalsamfunnene? Eller er raset planlagt utløst før det går naturlig etter at alle forholdstiltak er iscenesatt?

Ole Chr. Renskoug

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.