KRAFT

Raser mot CO2-rensemonopol

Anders J. Steensen
18. sep. 2007 - 07:09

På Mongstad går staten sammen med private aktører inn for å vinne kunnskap, videreutvikle norsk kompetanse og utvikle løsninger.

Det er vel og bra. Men ifølge Aker ville det være enda bedre å tillate og støtte flere CO 2-utviklingsprosjekter.

Redusere kostnader

Formålet med Mongstad-prosjektet er å redusere både kostnadene og den tekniske og økonomiske risikoen knyttet til storskala CO 2-fangst. Gassnova og Forskningsrådet skal bidra med 130 millioner kroner i året til forskning og teknologiutvikling til fangst og lagring av CO 2.

– En av de største utfordringene verden står overfor, er det stadige økende energibehovet, som igjen fører til økte utslipp av klimagasser. Regjeringen har ambisiøse mål i kampen mot CO 2-utslippene, og testsenteret på Mongstad vil spille en sentral rolle, sier statssekretær i Olje- og energidepartementet, Anita Utseth.



Skal fange 1,3 millioner tonn CO 2

– Mongstad-prosjektet legger til rette for en norsk industriutvikling på høyt teknologisk og faglig nivå, mener Utseth. Utbyggingen av kraftvarmeverket og CO 2-renseanlegget skjer parallelt, med oppstart i 2010. Steg 1 for CO 2-rensingen, hvor 100 000 tonn CO 2 skal fanges og renses, går fram til 2014. Da vil et fullskala renseanlegg fange og rense 1,3 millioner tonn CO 2 fra kraftvarmeverket, sier Utseth.



Kan bygge nå

– Jeg kan ikke fatte at Mongstad skal ha monopol på å utvikle renseteknologi. Vi kan komme mye raskere i gang ved å utnytte Kårstø. Der har vi både eksosgass og vanlig gass tilgjengelig fra dag en, sier Inge Hansen i Aker Gruppen.

Han legger til at det alltid har blitt utviklet bedre løsninger dersom det utvikles i flere konkurrerende miljøer.

– Det kan ikke være riktig at enkeltpersoner på Mongstad kommer til å bestemme retningen på teknologiutviklingen for CO 2-renseanlegg i Norge, sier han.

Kombinert verk

Aker-gruppen har foreslått å bygge et kombinert biokraftverk og renseanlegg, Just Catch Bio, ved Naturkrafts gasskraftverk på Kårstø.

Dette renseanlegget vil ifølge de beregningene Aker Kværner har gjort, kunne rense eksosgassen på Kårstø 100 prosent. Hittil har ikke Aker-gruppen vunnet gehør for sine synspunkter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.