KRAFT

Rapportforfatter kritisk til Sps pengegave

Senterpartiet fikk 500.000 kroner fra Eidsiva Energi, 200.000 kroner fra Troms Kraft og 150.000 kroner fra skogeierlaget Glommen Skog.
Senterpartiet fikk 500.000 kroner fra Eidsiva Energi, 200.000 kroner fra Troms Kraft og 150.000 kroner fra skogeierlaget Glommen Skog. Bilde: Scanpix
17. sep. 2010 - 08:06

En av forfatterne bak Senterpartiets kraftrapport mener at de 850.000 kronene som partiet fikk i gaver fra kraftindustrien, umulig bare kan ha gått til å lage en rapport på 20 sider.

Les også:

Senterpartiet fikk 500.000 kroner fra Eidsiva Energi, 200.000 kroner fra Troms Kraft og 150.000 kroner fra skogeierlaget Glommen Skog.

Kraftselskapene og Sp var klare på at pengene kun skulle brukes på å lage og promotere en partipolitisk uavhengig fagrapport om fornybar energi. Pengene skulle ikke gå til andre formål, har Sp og selskapene sagt.

– Kan ikke stemme

Men en av forfatterne av rapporten som har tittelen «Slipp energien løs!», Rune Nydal, sier til Dagens Næringsliv at han ikke kan skjønne hvordan så mye penger, totalt 850.000 kroner, gikk til rapporten.

– Jeg kan aldri tenke meg at utarbeidelsen av rapporten kostet så mye. Vi hadde noen møter, men kostnader i den størrelsesorden kan ikke stemme i det hele tatt, sier Nydal.

Les også: Ga konsesjon mens Sp fikk penger

Som partistøtte

Konsernsjef Ola Mørkved Rinnan i Eidsiva Energi sier størrelsen på det overførte beløpet ble gjort ut fra et kostnadsoverslag.

– Jeg vet ikke konkret hva kostnadene til slutt ble, sier han.

Partileder Liv Signe Navarsete bekrefter overfor VG at pengene ble tatt inn i det ordinære regnskapet for partiet og valgkampen i 2009, der de ble registrert som partistøtte. Det ble ikke stilt krav til hva pengene skulle brukes til.

– Det ble etablert et samarbeid om å fremme fornybar energi som blant annet innebar utarbeidelse av, og markedsføring av en fagrapport om fornybar energi. Det ble fra Senterpartiet fakturert som støtte til fornybarprosjektet, sier Navarsete.

Til NRK sier hun at det hele tiden har vært full åpenhet rundt pengegavene og prosjektene.

Les også:

Ikke gave – ikke regnskap

Man får ikke skattefradrag for gaver til politiske partier. Men Eidsiva har ført beløpet til fradrag i sitt skatteregnskap, fordi de opplyser at de ser utgiftene som vanlige utgifter til et prosjektarbeid. Dermed er det utgifter til inntekts ervervelse.

– Pengene var ikke en gave, sier Rinnan.

– For oss gikk dette inn i partikassen på lik linje med partistøtte, sier Navarsete.

Til tross for de høye beløpene sier Rinnan at han verken har et skriftlig budsjett eller at han mottok noe regnskap i ettertid. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.