Campus Ås

Rapport: Fire departementer uten kompetanse styrte Campus Ås mot forsinkelser og overskridelser

Utbyggingen på NMBU får knusende kritikk. Blant annet er det montert smittefarlige løsninger som gjør at viktige deler av Veterinærbygget ikke kan benyttes. Statsbygg karakteriserer prosjektet som ferdigstilt.

 Veterinærbygget, NMBU, isolatavdeling i dyresykehuset. Dekan for Veterinærhøgksolen, Anne Storset
Dekan Anne Storset i den avstengte isolatavdelingen. Her skulle det vært syke dyr, forskere, studenter og yrende liv. Systemet for avsug av møkk og avføring fungerer ikke, og det er uenighet om hvem som har ansvaret. (Foto: Joachim Seehusen)
Dekan Anne Storset i en ubrukt bås i isolatavdelingen. Hun mener det svekker beredskapen og peker på at smitte kan gå mellom dyr og mennesker.
Dekan Anne Storset i en ubrukt bås i isolatavdelingen. Hun mener det svekker beredskapen og peker på at smitte kan gå mellom dyr og mennesker. (Foto: Joachim Seehusen)
 Dekan Anne Storset ved en rist der avføring skulle blitt sugd inn og viderebehandlet fra isolatavdelingen på dyresykehuset.
Dekan Anne Storset viser en for tett rist som kun er første del av et vakuumsug som ikke fungerer. Statsbygg hevder har levert det som er bestilt. Dette avviser Storset som hevder NMBU har bestilt funksjon, ikke spesifikke løsninger. (Foto: Joachim Seehusen)
 Gulv i hestestallen i Veterinærbygget på NMBU. Gulvet tåler ikke piggene på hesteskoene som benyttes om vinteren
Flere tusen kvadratmeter gulv i hestestallene tåler ikke piggskoene hestene bruker vinterstid. Dette er en reklamasjonssak overfor entreprenøren. (Foto: Joachim Seehusen)
 Vestibylen i Veterniærbygget, NMBU, tatt fra første etasje og rett oppover.
Fra vestibylen ser det nye veterinærbygget riktig flott ut - men fasaden skjuler avanserte installasjoner som ikke fungerer som forventet. (Foto: Joachim Seehusen)
Skjermdumpen fra Statsbygg viser Campus Ås som ferdigstilt, til tross for at viktige deler av Veterinærbygget ikke kan benyttes. (Illustrasjon: Skjermdump fra Statsbygg)

Utbyggingen på NMBU får knusende kritikk. Blant annet er det montert smittefarlige løsninger som gjør at viktige deler av Veterinærbygget ikke kan benyttes. Statsbygg karakteriserer prosjektet som ferdigstilt.

Campus Ås, byggeprosjektet som nå nærmer seg ni milliarder kroner, har slitt med forsinkelser og kostnadsoverskridelser. Isolatavdelingen i dyresykehuset fungerer ikke og står tomt. Smittefarlig avfall er tenkt kjørt til forbrenningsanlegg i åpne kontainere der opp til ti centimeter tykke lag med mulig smittefarlig støv vil ligge i friluft.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå